Sound Shapes



Sound ShapesSound Shapes ismini bir yıl önce duyduğumuzda “Yine mi müzikli, şekilli oyun, pfff” gibisinden konuşmuştuk. İzninle şimdi lafımızı yutmak istiyoruz.

Bir yıl kadar önce sadece Vita için çıkacağı açıklanan oyun, hem Vita hem de PS3 için yayınlandı. Grafikleri etkileyici, müzik kuşağı dudak uçuklatan cinsten, oynanış dinamiği canavar bir şey çıkacağını bilseydik, bu bir yıl bekler sonra da kendimizden hoşnut, “Beklediğimize değdi” derdik!

Sound Shapes, en basit anlatımıyla müzikle kontrol edilen bir platform – mimari oyunu. Yapman gereken ise bir turntable tablasını yoldaki tehlikelerin (kırmızı olan her şeyin) üzerinden aşırtarak level’ın başından sonuna taşımak. Dikkat etmen gereken şey, müziğin vuruşlarını dinlemek. Oyunun içinde toplanabilir power-up’larla müziği bile değiştirmek mümkün.
Sound ShapesSound Shapes, adeta başta her şeyi yadırgaman üzerine inşa edilmiş gibi. Elle çizilmiş, piksel piksel retro grafikler ve sadece iki tuşla oynanışı, bu yadırgama için yeterli. Ancak bu basitliğin bir sebebi var. Oyunun gerçek zevki, oyuncuların kendi puzzle’larını yaratmaları ve paylaşmaları ile çıkıyor (aynen Little Big Planet gibi), bu ise ancak çok basit bir arayüzle bu kadar kolay olabilir.

Bu kolaylık, oynanışa da yansıyor. Tablamız duvarlara yapışabildiği gibi sürtünmeyi azaltıp hızla da yuvarlanabiliyor ve ihtiyacın olan tek kontrol bu ikisinden ibaret. Oynamaya başladıktan beş dakika sonra, kontrollere sanki oyunu defalarca bitirmişçesine hakim olduğumuzu gördük.

Sound Shapes
Sound Shapes, beş farklı dünyadan (oyun içinde albüm olarak geçiyor) oluşuyor. Her albüm farklı bir tasarımcı tarafından tasarlanmış. Üstelik her albümün müzikleri de farklı bir müzisyen imzalı. Oyunun müzikleri; Beck, I Am Robot, deadmau5 gibi müzisyenlerin elinden çıkma.

Oyunu üç dört saat içinde bitirebilirsin ama asıl eğlence, leaderboard’da öne çıkmak için uğraştıkça başlıyor. Eğer single player’ı bitirirsen, stage dizayn etmek için yeni araçlar, yeni müzikler ve iki yeni oyun modu unlock edeceğini de unutma. Bu modlardan Beat School, özetle level yaratma araçları ile müzik yapmanı sağlarken Death Mode, en zor bölümleri bu kez zaman sınırı ile tekrarlıyor.

Eğer yeni bir oyun deneyimi veya estetik anlayışı, yepyeni bir oyun tarzı peşindeysen, Sound Shapes aklını başından alabilir. Biz oynanış tarzının çok keyifli olduğunu düşünüyoruz. Neredeyse interaktif bir şarkıyı kurcalar gibi. Sen de yenilik peşindeysen şiddetle tavsiye ederiz.