Flappy Bird: 1 ayda fenomen oldu, sonra kaldırıldı. İşte hikayesi

Son günlerin en çok konuşulan oyunu Flappy Bird, bildiğiniz gibi kısa bir süre önce Google Play Store ve Apple AppStore'dan kaldırıldı. Basit bir oyun yapısı bulunan, ama buna rağmen birçok kullanıcıyı zor durumda bırakan yapım, yorumlar kısmında genellikle eleştiri mesajlarıyla anılıyordu. 

Flappy Bird, geçtiğimiz yılın mayıs ayından beri AppStore'da bulunuyordu. Kısa bir süre önce de Android için Google Play'de yerini almıştı ve özellikle yaklaşık son 1 aylık süreçte büyük bir popülariteye kavuşmuştu. Öyle ki, yapımcısı Dong Nguyen'in günlük reklam geliri olarak 50 bin dolar para kazandığı bile söyleniyordu.

Popüler bir oyun ve para kazandıran bir oyun... Peki neden altın yumurtlayan tavuk kesilmek istendi ki? Yapımcı Nguyen, oyunu marketlerden kaldırmadan önce Twitter'dan bir açıklama yapmış ve üzgün olduğunu belirterek oyunu ortadan kaldıracağını, başka birine satmayacağını, ama oyun yeni oyunlar yapmaya devam edeceğini de bildirmişti. Büyük ilgi ve fazlasıyla eleştiri karşısında normal hayatının mahvolduğunu düşünen yapımcı, sadece "biraz huzur" istediğini belirten tweet mesajları da atmıştı.


Yeni gelen bir habere göre ünlü Japon Nintendo, Flappy Bird'ün yapımcısına bir mektup atarak, oyunun özellikle görsel temasının Super Mario ile fazlasıyla benzer olduğuna dikkat çekti. Bunun sonucunda yasal bir yaptırımdan çekinen Nguyen'in de oyunu marketlerden kaldırma kararı aldığı söyleniyor. Tabii konu hakkında resmi bir açıklama bulunmuyor. Ek olarak, Vietnam Vergi Kurumu'nun da Flappy Bird kazançları üzerine işlemler yapabileceği konuşuluyor.

Oyun yayından kaldırıldıktan sonra Flappy Bird'ün popülaritesinin daha da arttığını söyleyebiliriz. Marketlerde olmasa da oyunu milyonlarca kişi indirdi ve şu an oynuyor, yüksek skorlar elde etmek için uğraş veriyor. Bazı teknolojiseverler ise (uyanık mı desek yoksa?), içinde Flappy Bird kurulu iPhone ve iPad'lerini Ebay üzerinden 5 bin dolar gibi fiyatlara satışa sundu. Yetmedi, bunu gören Türk kullanıcılar da benzerini Türk sitelerinde yapmaya başladı.

13 Ocak itibarıyla Amerikan AppStore Ücretsiz Uygulamalar listesinde ilk 10'a giren, kısa süre sonra da birinci olan yapım, 22 Ocak itibarıyla da nihayet Android için Google Play Store'da yayınlandı.


Şimdi Flappy Bird'ün sürecine kısaca göz atalım isterseniz...

Nguyen, Kasım 2012'de Twitter hesabından bir fotoğraf paylaştı ve yeni bir oyun üzerinde çalıştığını duyurdu. Fotoğrafın en sol tarafında Flappy Bird'ü görüyoruz. Bu onun ilk fotoğrafı ve aslında oyun fikrinin de başka olduğu anlaşılıyor.
Nisan 2013'te ise oyunun iOS versiyonundan ilk fotoğraf geldi. Sizin de gördüğünüz gibi oyunun ilk ismi "Flap Flap" idi. Oyunun Nintendo tarzında grafiklerinin olacağı da belirtildi daha sonra. Yapım, 24 Mayıs 2013'te ücretsiz olarak AppStore'da yerini aldı.
Oyunu çok seven de vardı, nefret edende. Hatta bu iki duyguyu aynı anda yaşayanlar da vardı. Eylül ayına gelindiğinde, Flappy Bird'ün ilk güncellemesi çıktı. Bazı hatalar düzeltildi ve iOS 7 için yeni bir logo kullanılmaya başlanıldı.

2013 yılının sonuna doğru oyunun popülaritesi AppStore'da giderek artarken, Flappy Bird'ün Google Play Store'a da geleceği kesinleşti.
Bu esnada, tanıtım için nasıl promosyon çalışmaları yürütüldüğüne dair sorular oluşuyordu kafalarda. Yapımcı Nguyen ise, herhangi bir tanıtım çalışması yapmadığını söylüyor, özellikle okul çağındaki çocukların oyununa ilgi gösterdiğini ve bunun da onu memnun ettiğini bildiriyordu. TechCrunch'a konuşan yapımcı, sözlerinin devamında "oyununun nasıl popüler olduğunu bilmediğini" de sözlerine ekliyordu.

Ve 24 Ocak itibarıyla da medyada Flappy Bird hakkında ciddi ciddi konuşulmaya başlandı. 1 Şubat itibarıyla, AppStore Ücretsiz Uygulamalar kategorisinde Flappy Bird, 53 ülkede 1 numara yerleşti.
Oyuna ilgi giderek artıyordu. Hatta Apple AppStore'un resmi Twitter hesabında da oyunun bir görseli paylaşılmış ve kullanıcıların en yüksek skorlarının neler olduğu sorulmuştu.

Ve bu aşamadan sonra oyuna dair hem kullanıcılardan, hem de medyadan eleştirel yorumlar artmaya başladı. Bir taraf oyuna sinir olduğunu belirtirken, öteki tarafta da oyunun promosyonu, nasıl para kazandığı gibi konular habire sorulur oldu. İndirme rakamlarının sahte olduğuna dair sorular ve dahası...
Twitter üzerinden Dong Nguyen'e art arda sorular, röportaj teklifleri gelmeye başladı. Bunlardan bazılarına cevap verirken, devamında gelenleri geri çevirmeyi tercih etti ve hayatında huzur istediğini dile getirdi. Bu da gösteriyordu ki Nguyen'in 840 KB boyuta sahip minik oyunu, artık hayatında büyük bir sorun oluşturmaya başlamıştı.

Ve sonuç...
Dong Nguyen, "oyun kopya mı, Nintendo mektup mu yolladı yoksa?" gibi söylentilere kulak asmayarak, oyunu ortadan kaldıracağını, çünkü normal hayatını mahvettiğini ve oyunu kaldırmasının herhangi bir yasal konuyla alakası olmadığını bildirdi.
"Flappy Bird'ü satmayacağım, lütfen sormayın. Ve oyun yapmaya devam edeceğim."



Yorumlar