Olimpiyat Meşalesi Londra’da Yanıyor...



Olimpiyat Meşalesi Londra’da Yanıyor...Olimpiyatlar insanlık tarihinin en eski organizasyonlarından… Antik dönemde bugünkü Yunanistan’da düzenlenen Olimpiyatlar, o dönemden beri varlığını sürdüren, tartışmasız dünyanın en büyük spor organizasyonu. Her sporcu için dört yılda bir düzenlenen bu organizasyona katılmak, hatta madalya kazanmak en büyük kariyer hedeflerinden birisi.
Dört yılda bir düzenlenen Olimpiyatlar’ın bu seferki ev sahibi Londra. Londra, 1908 ve 1948 yıllarından sonra üçüncü defa bu organizasyona ev sahipliği yapıyor. 27 Temmuz akşamı ünlü yönetmen Danny Boyle’un tasarladığı muhteşem bir açılış töreniyle başlayan Olimpiyat Oyunları, 12 Ağustos’a kadar devam edecek. Dünyanın dört bir yanından yüzlerce sporcu madalya heyecanı yaşarken, milyonlarca insan ekranlara kitlenecek, spora doyacak. Londra Olimpiyat Oyunları'nda 26 spor dalında, 39 disiplinde toplam 302 madalya müsabakası yapılacak. Yaklaşık 10.500 sporcu 34 tesiste mücadele edecek. 4.700 madalya dağıtılacak.
Olimpiyatlar’ın Londra’da düzenleniyor oluşunun en önemli detaylarından birisi (aynı 2004 yılında ev sahipliğini üstlenen Atina’da olduğu gibi) tarihî açıdan son derece önemli mekânların müsabakalara ev sahipliği yapıyor oluşu. Örneğin tenis maçları Wimbledon’ın meşhur kortlarında gerçekleştirilecek. Atıcılık oyunları tarihsel olarak büyük önem taşıyan “Kraliyet Topçu Kışlası”nda düzenlenirken ünlü Hyde Park, Atlı Muhafız Alayı, Wembley Stadyumu ve Lord’s Cricket Ground gibi dünyaca ünlü turistik merkezler bu kez sporseverlere kapılarını açacak.
Olimpiyat Meşalesi Londra’da Yanıyor...Olimpiyatlar’da her zaman en çok merak edilen dallardan biri olan yüzme ilk haftayla birlikte başladı bile. Burada tabii ki 2008’de tam sekiz altın madalya kazanarak Mark Spitz’in “bir Olimpiyat’ta en fazla altın madalya kazanma rekoru”nu kıran, birçok dünya rekoru sahibi Michael Phelps’in performansı merak konusu. Phelps, Londra’da kazanacağı üç madalyayla tüm zamanların en başarılı Olimpiyat sporcusu unvanını alacak. Artık 27 yaşında olan Phelps’in 2004 ve 2008’de gösterdiği efsanevi performanslara ulaşması beklenmese de vatandaşı Ryan Lochte’yle gireceği rekabet büyün bir merakla bekleniyor.
Olimpiyatlar’da en çok ilgi çeken dallardan biri olan yüzme ilk haftayla birlikte başladı bile. Burada merak konusu olan,2008’de tam sekiz altın madalya kazanarak Mark Spitz’in “bir Olimpiyat’ta en fazla altın madalya kazanma rekoru”nu kıran, birçok dünya rekoru sahibi Michael Phelps’in performansı. Phelps, Londra’da kazanacağı üç madalyayla tüm zamanların en başarılı Olimpiyat sporcusu unvanını alacak. Artık 27 yaşında olan Phelps’in 2004 ve 2008’de gösterdiği efsanevi performanslara ulaşması beklenmese de vatandaşı Ryan Lochte’yle gireceği rekabet büyün bir merakla bekleniyor.

Olimpiyat Meşalesi Londra’da Yanıyor...ABD Erkek Basketbol takımı, yani “Rüya Takım”ın yapacakları da merak edilenler arasında. Müsabakalardan önce Kobe Bryant, 1992 Olimpiyatları’na katılan “gerçek” Rüya Takımı yenebilecek güçte olduklarını söyleyerek büyük bir tartışma başlatmıştı. Onları zorlayabilecek tek takım olarak Gasol kardeşlerin İspanyası gösteriliyor. Kobe Bryant ve Lebron James’in başı çektiği Rüya Takım, Londra 2012’nin en büyük yıldızlarından şüphesiz.
Türkiye de Olimpiyatlar’a tarihinin en kalabalık kafilelerinden biriyle katılıyor. Toplam 114 sporcunun katılımıyla Londra’ya giden Türkiye kafilesi birçok farklı branşta madalya kovalayacak. Özellikle son dönemde oldukça başarılı bir grafik çizen atletizm takımıyla Kadın Basketbol ve Voleybol milli takımlarının Londra’da neler yapacağını hep birlikte göreceğiz.
Olimpiyat Meşalesi Londra’da Yanıyor...Olimpiyatlar her zaman olduğu gibi büyük ülkelerin madalya toplamlarındaki rekabetine de sahne olacak. Ev sahibi olduğu 2008’de Amerikalıları geride bırakan Çinlilerin Londra’da neler yapacağı merak konusu. Amerikalıların ise Çin’e nazaran kendilerini daha bir “evde” hissettikleri bu oyunlarda madalya sayılarını artırmaları bekleniyor.
Sonuç olarak bu sıcak yaz günlerinde Olimpiyatlar evlerimize neşe getirecek gibi görünüyor. Hem binbir çeşit spor müsabakası hem de Londra’nın o serin mi serin, bol yağmurlu havasıyla... 

Enhanced by Zemanta