İngiltere Premier Olimpiyatları!



İngiltere Premier Olimpiyatları!İngiltere, son yıllarda izlediğimiz en başarılı açılış seremonisi ile olimpiyatlar için doğru adres olduğunu gösterdi. Müsabakaları zaten takip ediyorsun. Peki olimpiyatlarla ilgili, spor sitelerinde okuyamayacağın şeyler neler?
 Londra, ilk kez üçüncü kez olimpiyatlara ev sahipliği yapan şehir oldu. Bundan önceki olimpiyatlar, 1908 ve 1948’de düzenlenmişti.
 27 milyon Sterlin bütçeli açılış seremonisinde ilk kez “Daha büyük” teması işlenmedi. Çünkü Çin’in 65 milyon Sterlin’lik açılışında daha büyük bir gösteri yapılamayacağı tahmin ediliyordu.
İngiltere Premier Olimpiyatları! Buna rağmen açılış seremonisi, tüm zamanların en çok izlenen Olimpik etkinliği oldu.
 Boks, Antik Yunan dönemlerinden beri olimpiyatların bir parçası ama kadınlar, boks karşılaşmalarına ilk kez bu yıl kabul edildi.
 Bu yıl toplam 26 spor dalında yarışılıyor. Çiftler tenis, 1924’ten beri ilk kez programda yer alıyor. Beyzbol ise bu yıl programdan çıkarıldı. Programa eklenmesi planlanan ama yeterli oyu alamayan sporlar ise karate, paten, golf, rugby ve squash.
 Olimpiyat şehirleri kapalı oylama ile seçiliyor. Bu yüzden Londra’ın nasıl favori şehir Paris’i yendiğini bilmiyoruz. Ama oklar, Dönemin Fransa başbakanı Jacques Chirac’ın “Finlandiya’dan sonra dünyanın en çirkin yemeklerini yapan ülkesi” yorumundan alınan Finlandiyalıları gösteriyor. Çünkü Londra 50’ye karşı 54 oyla kazandı ve Finlandiya’nın komitede dört temsilcisi bulunuyordu.
 Engelli sporcuların yarıştığı Paralimpik Oyunları, ilk kez 1948’de Londra’da gerçekleştirildi.

İngiltere Premier Olimpiyatları! Londra oyunlarının şimdiye dek gerçekleştirilmiş en yeşil olimpiyat olması planlanıyordu. Kullanılan enerjinin %20’si güneş panelleri ve Themes Nehri’ndeki türbinlerle sağlanacaktı. Türbinler güvenli bulunmayınca bu yüzde, 9’a kadar düştü.
 Olimpiyat Park’nın aydınlatması, ziyaretçiler üzerine basınca elektrik üreten ve geri dönüştürülmüş plastikten üretilen parkelerle sağlandı.
 Londra Oyunları, resmi iPhone aplikasyonu olan ilk olimpiyat oldu.
 Kapanış seremonisinde Spice Girls’ün konseri olacağı konuşuyor. Kesinleşen grup ve şarkıcılar Muse, The Who, Take That, One Direction, Madonna, Nicki Minaj ve M.I.A.
İngiltere Premier Olimpiyatları! Altın madalya 644, gümüş 330, bronz 4.71 dolar değerinde.
 Olimpiyatların resmi şarkısı, Muse’dan ‘Survival’.
 2007’de BBC’nin yaptığı ankete katılanların %80’i, olimpiyat logosuna mümkün olan en düşük puanı verdi.
 Meşaleyi toplam 8000 kişi taşıdı.
 150 doktor, günde toplam 400 doping testi yapıyor.
 Toplam bütçe, 9 milyar Sterlin. Bunun bir milyarı güvenlik için harcandı. Bir milyar Sterlin’e ne güvenliği deme, uçak savar roketler bile yerleştirildi. Ama dedikodular, toplam 35 milyar Sterlin harcanacağı yönünde. Orijinal bütçe 2,4 milyondu!
 İlk kez bir Olimpiyat tamamen HD olarak olarak yayınlanıyor.
 Londra, Olimpiyatlara yatırdığı paranın sadece %22’sini geri kazanabileceğini hesaplamış. Yani bu oyunlar Londra için ticari değil, prestij hareketi.