Gerçeğe yeniden çağrı



Gerçeğe yeniden çağrı1990 yapımı “Total Recall”ı izlemiş miydin? Hala izlemediysen bilim kurgu tarihinin büyük kilometre taşlarından birini kaçırıyorsun demektir. Neyse ki yeni versiyonu ile de arayı kapatabilirsin.
Evet, Arnold Schwarzenegger’in oyunculuğu çekilir gibi değil ama senaryo bir Philip K. Dick hikâyesinden uyarlama ve alt metin peşindeysen bir bilim kurgu filminden beklenmeyecek kadar çok mesaj var. Yeni film ise mesajı geriye çekip aksiyon ile ön plana çıkan cinsten.
Orijinal “Total Recall”, Mars’ın özgürlüğüne kavuşması üzerineydi. Bu kez olaylar Dünya’da geçiyor ve hakkını verelim, günümüz gündemine güzel oturtulduğu için gözler Mars’ı aramıyor. Yeni filmde Dünya, bir kimyasal savaş sebebiyle iki bölge dışında yaşanamayacak duruma gelmiş: İngilitere’deki federasyon ve Avustralya’daki çalışma kampı. Quaid (Bu sefer Colin Farrell), bu kampta çalışıyor.
Gerçeğe yeniden çağrıGünlük hayatından sıkılan Quaid (işine “the fall” diye adlandırılan ve dünyanın merkezinden geçen rokete benzer bir asansörle gidip gelirken sıkılmak da neyin nesi?), beyne hatıralar eken bir rüya fabrikasına gidiyor ve işler burada sarpa sarıyor. Orijinal filmi izlemeyenler için daha fazlasına girmeyeceğiz ama kısaca macera peşindeki masum vatandaş Quaid, hafızası silinmiş bir süper ajan olduğunu öğreniyor.
“Total Recall”ın bu uyarlamasında dekorlara diyecek söz bulamıyoruz. “Minority Report”un on katı güzellikte bir şehir ve uçan arabalar hayal edin. O uçan arabaların birinden Jessica Biel’in çıkması da cabası!
“Total Recall”, “Paul Verhoeven filmlerini yeniden çekelim” furyasının ilk filmi. Sırada 2013’te izleyeceğimiz yeni RoboCop ve X-Men ekibinin senaryosunu yazdığı “Starship Troopers” var.