En komik “bu da nereden çıktı”lar


En komik “bu da nereden çıktı”larCameo denen olay, bir filmde ünlü birinin genellikle jenerikte adı geçmeyecek şekilde görünmesidir. Çoğunlukla film ekibinden birilerinin dayanamayıp kamera önüne de geçmeleri şeklinde görülen bu kurumda ekibe yakın oyuncuların espri olsun diye filmde görünmeleri de pek yaygındır. Örneğin Alfred Hitchcock’un her filminde bir yerlerde görünmesi efsanevi bir cameo’dur. Durup dururken perdede görünüp bizi en çok şaşırtan oyuncuları listeledik.
Bütün filmlerinde Peter Jackson: Peter Jackson, Alfred Hitchcock gibi filmlerinde görünmeye meraklı bir yönetmen. Örneğin “Yüzüklerin Efendisi” serisinin üçünde de kendisini görebiliyorsunuz. “Fellowship of the Ring”de bir köylü, “Two Towers”da Helm’s Deep’de kaleye saldıran ilk savaşçı, “Return of the King”de de Gondor’u indirmek için teknede gördüğümüz korsan tiplilerden biri. Tabii bunlar en çok bilinenler. “Heavenly Creatures” ve “The Frighteners”da en sevdiği cameo rolü ile yani bir evsiz olarak görmek de mümkün.
“Matrix”de Wachowski kardeşler (1999): Wachowski kardeşlerin gördüğünüz her şeyi aslında başka manalara getirdiği filmlerinde oynadıkları cam silici rolü de aslında ayan beyan bir metafordu. Kendi tarzlarıyla “iyi bakın” diyorlardı. Alfred Hitchcock’un “Vertigo”da cam silici olduğunu hatırlatalım.
“Pulp Fiction”da Quentin Tarantino (1994): Evine dadanılan ve bir cesedin ortadan kaldırılması konusunda suç ortağı olmak zorunda kalan, buna pek de aldırıyor gibi görünmeyen Jimmie rolünde Tarantino’yu görmek, pek çoğumuz için epey şaşırtıcı olmuştu.
En komik “bu da nereden çıktı”lar“Goldmember”ın sahte kadrosu (2002): Bir Austin Powers filminde rastlayabileceğiniz en komik an işte budur. Austin rolünde Tom Cruise, Dr. Evil rolünde Kevin Spacey, Mini-Me olarak Danny DeVito, bir adet Gwyneth Paltrow ve yönetmen olarak Steven Spielberg. Sıkıntıyla gelen ucuz esprilerin bir anda gerçek yetişkin eğlencesine dönüştüğü sihirli an...
“Star Wars Episode 1”de önemli şahıslar (1999): Filmin prodüktörü Rick McCallum ve ses editörü Ben Burrt, Kraliçe Amidala Senatör Pallatine ile tanışırken Naboo kıyafetleriyle görülebiliyor.
“The Kid” de Matthew Perry (2000): Matthew “Chandler” Perry, “Friends”de ve “Whole Nine Yards”da birlikte çalıştığı Bruce Willis’in filminde konuk oyuncu olarak kısacık bir süre görünüyordu. Üstelik daha önce “Ally McBeal”deki konuk oyunculuğu karşılığında 765,000 dolar alarak Guinness’e giren Perry, bu filmden sadece 500 dolar almıştı.
En komik “bu da nereden çıktı”lar“Anchorman”deki herkes (2004): “Anchorman”, bizim buralara gelmeyen sulu bir komedi. Efsanevi yerel muhabir Ron Burgandy’nin hikâyesi, Will Ferrell’i seviyorsanız izlemeniz gereken türden. Zaten bugünlerde kim sevmiyor? Rakip kanalların haber ekiplerinin kavga ettiği filmin en komik sahnesinde her taşın altından ünlüler çıkıyor, Ben Stiller, Tim Robbins ve Vince Vaughn en dikkat çekiciler. Jack Black’in de ayrı bir cameo’su var. Bir tek Owen Wilson eksik.
“Starsky & Hutch”da Will Ferrell (2004): Will Ferrell’den bahsetmişken, “Starsky & Hutch”daki rolünü unutmamak lazım. Bu adamın bütün hayatı cameo olsa yeridir. Ejderha denince Will’in göğüslerini düşünmeden edemiyoruz artık ne yazık ki.
“Airplane!”de Kerim Abdül-Cabbar (1980): Kerim Abdül-Cabbar’ı kokpitte birden forması ve gözlükleri ile gördüğümüz sahne, bizce sinema tarihinin en komiklerinden biri hâlâ. Roger? Bakın yine gülmeye başladık.
“The SpongeBob SquarePants Movie”de David Hasselhoff (2004): SüngerBob’un imdadına kırmızı mayosuyla David Hasselhoff yetiştiğinde yerlere yatana kadar gülmüştük. Etrafımızdaki ufaklıklar ise ne olduğunu dahi anlamamışlardı. Bu esprinin izleyenlerin yüzde 90’ı için gümbürtüye gitmiş olması çok yazık.
En komik “bu da nereden çıktı”lar“Scream 3”de Jay ve Silent Bob (2000): Wes Craven’in yavaştan suyunun suyu tadı vermeye başladığı için sonlandırdığı serisinin son bölümünde Kevin Smith ve Jason Mewes’in görünmesi bizce harika bir espriydi. Kevin Smith’in filmlerinde görünmeleri, hatta daha sonra kendi filmlerini çekmeleri gayet normal de bir korku filminde şak diye karşımıza çıktıklarında çok şaşırdık.
“Jay and Silent Bob Strike Back”deki herkes (2001): eh onlardan bahsetmişken aklımıza gelen diğer isimleri de sayalım. Kevin Smith, Jay ve Silent Bob’u film haline getirdiğinde her köşeden bir ünlü fırlıyordu: Will Ferrell, Jud Nelson, Carrie Fisher, Sean William Scott, Chris Rock, Wes Craven, Shannon Doherty, Jason Biggs, James Van Der Beek, Joey Lauren Adams, Matt Damon ve Mark Hamill en ünlüleri. Daha da tanıdık ama nereden tanıdık olduğunu çıkaramadığımız yüzler vardı. Hatta Ben Affleck ve Jason Lee iki farklı karakterde ikişer defa görünmüşlerdi. “Good Will Hunting 2” sahnesini hatırlayıp gülmemek elde değil.

Enhanced by Zemanta