31. İstanbul Film Festivali



31. İstanbul Film FestivaliDaha gençleri, daha enerjikleri, daha daha yenileri çıksa da her zaman ilk göz ağrımız, en sevdiğimiz, festivallerin Tarkan’ı 
İstanbul Film Festivali’nin 31.si, 31 Mart’ta başlıyor.
Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği olan festival, geçen sene 150 bin kişiye film keyfi sunmuş. Bu yıl da 20’den fazla bölüm ve 200’den fazla film var.
Dikkatimizi çeken ilk bölüm, İKSV’nin 40. yılı şerefine düzenlenen “Sinema ve Müzik”. Bu bölümde, bu 40 yılın her 10 yılı için müzikal bir film seçilmiş: 1977’den Martin Scorsese filmi “New York New York” (Robert De Niro'nun bir saksafoncuyu oynadığı nefis bir filmdir), 1982’den “The Wall”, 1994’ten “The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert” (tabii cesaretin varsa!), 2001’den “Moulin Rouge!” ve 2011’den, Cannes'ın kapanış filmi “Beloved”.
31. İstanbul Film FestivaliŞimdi de naçizane bizim seçtiklerimizi paylaşalım. Gala gösterimleri, biliyorsunuz daha sonra da izleyebileceğimiz filmlerden oluşuyor. Ama bir tanesinden bahsetmeden geçemedik: Favori romantik komedilerimizden “2 Days in Paris”in devam filmi “2 Days in New York”.
Uluslararası yarışma, bu yıl da “Festivalin asla kaçmaz filmleri”ni derleyen en önemli bölümü olmuş. Glenn Close’un erkek kılığına girdiği, komedi kılığına girmiş dönem filmi Albert Nobbs, canlı çekimler ile animasyonu karıştıran (bizim için bu yılın favorisi, bir nevi editorün seçimi) “Süper Kahramanın Ölümü”, geçen yıl Cannes’ın hit filmlerinden, biricik Jean-Pierre Darroussin’in oynadığı “Kilimanjaro’nun Karları” ve daha önce de Altın Lale kazanmış Joachim Trier’nin “Oslo, August 31th / Oslo, 31 Ağustos”unu kaçırmamayı planlıyoruz.
31. İstanbul Film FestivaliMathieu Kassovitz’in yeni filmi “İsyan”, Altın Ayı ödüllü Faust, Werner Herzog’dan tokat gibi çıkacağını umduğumuz “Uçuruma Doğru”, 2009’da “Rumba” ile kalbimizi çalan üçlü Abel, Gordon ve Romy’nin yeni filmi “Aşk Perisi”, Marina Abramovic’ın hayatını anlatan ve fragmanı bile ağlatan “Sanatçı Aramızda”, yaptığı her şeye kefil olabileceğimiz Tony Kaye’in yeni filmi “Kopma”, “Mikrokozmos”u çeken biyolog sinemacılar Claude Nuridsany ile Marie Pérennou’nun yeni filmi “Büyülü Krallık”, festivale yabancı olmayan Urszula Antoniak’tan “Mavi Kod”, bizim listemize eklediğimiz diğer filmler.
Festival; Atlas, Beyoğlu, Citylife ve Rexx sinemalarında gerçelşecek. Biletleri gişelerden veya Biletix’ten almak mümkün. Biletler 9 TL, hafta içi gündüz sezonları her zamanki gibi daha uygun, 5 TL.

Yorumlar