Sevil Berberi


Sevil BerberiOpera dosyamızın ilk konuğu Sevil Berberi isimli opera buffası (komik operası) ile İtalyan besteci Gioacchino Rossini (Coakkîno Rossîni şeklinde telaffuz ediliyor).
Dilersen her şeyden önce Bugs Bunny’den bir sahneyle başlayalım; berberliğe soyunan Bugs Bunny, ezeli düşmanı Elmer’in kafası üzerinde bir meyve salatası hazırlasın: www.youtube.com/watch?v=j97EJQ1z7nY
Melodi tanıdık geldi değil mi? Eminiz ki “ama ben bu melodiyi daha önce defalarca duymuştum!” diyorsun. İşte bu melodi, Sevil Berberi’nin uvertürü, yani açılış müziği.
Eser, ilk defa 20 Şubat 1816’da Roma’da sahneye konulmuş ve oyun boyunca ıslıklamalar ve yuhalamalar gırla gitmiş. İkinci geceki sahneleme ise aksine çok beğenilmiş. İlk gecedeki ıslık ve yuhaların sebebinin Roma’daki başka bir rakip tiyatronun parayla tuttuğu profesyonel “yuhacı”lar olduğu söyleniyor! Yine de ilk performansta fazlasıyla aksilik yaşandığını ve bu aksiliklerin yuhacıların işini kolaylaştırdığını söylemeden geçmeyelim. Hatta bunların detaylı bir öyküsünü şu sayfada bulabilirsin, hayli eğlenceli.
Sevil Berberi, günümüzde dünya çapında en çok sahnelenen operalardan biri. Figaro’nun aryası da bir o kadar popüler bir parça:

Eser, aslında 30 yıl öncesinde Mozart tarafından bestelenmiş olan Figaro’nun Düğünü’ndeki öykünün başını anlatıyor bize. Yani Mozart’ın Figaro’nun Düğünü adlı eseri ile Rossini’nin Sevil Berberi’ndeki hikayeler ilişkili.
İspanya’nın Sevilla kentinde geçen bu 2 perdelik komik ve eğlenceli operanın konusuna gelince: Elbette her zaman olduğu gibi ortada genç ve güzel bir kız var. Kızımızın adı Rosina. Anne-babası hayatta olmayan bu kızın hukuki koruyuculuğunu yapan Don Bartolo adlı orta yaşlı bir adam ise güzelliği ve konduğu miras için onunla evlenmek istiyor. Genç ve yakışıklı delikanlılarla tanışmasına engel olmak adına da onu evde kapalı tutuyor. Fakat kahramanımız genç Kont Almaviva, Rosina’yı daha önce görüp ona vurulmuş bile. Bir de hem Don Bartolo’nun hem de Kont Almaviva’nın berberliğini yapan Figaro’muz var. Figaro ve Kont beraber planlar yapıyor ve Kont’un, Rosina’yı elde etmek için atmadığı takla kalmıyor. Hikayenin sonunu anlatmayalım istersen. Ama eğer merak edersen Opera Türkiye sayfasında detaylarını bulabilirsin.
Sevil BerberiSevil Berberi, Türkiye’de de sıkça sahneye konuluyor. Neden bir sonraki gösterime sen de gitmiyorsun? O arada hem Youtube’dan operanın bazı bölümlerini izleyerek, hem de daha önceki performanslar sırasında kaydedilmiş albümleri dinleyerek kendini havaya sokabilirsin. Hatta aramızda kalsın, operanın tamamını internetten de izlemek mümkün, üstelik pek çok farklı performansa ulaşılabiliyor. Biz senin için belki de dünyanın en meşhur opera salonu Milano Teatro alla Scala’da 1999’da sahne almış bir temsilini seçtik:www.youtube.com/watch?v=j97EJQ1z7nY
www.youtube.com/watch?v=Rs3nXRbzuS4
Eğer İngilizce ya da İtalyanca biliyorsan opera metnini de bu linkten takip edebilirsin.

Yorumlar