Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde


Bu yıl müzelerde, konser salonlarında sık sık Hollanda rüzgarı esecek. Neden mi, çünkü Hollanda ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler başlayalı tam 400 yıl olmuş ve her iki ülkede de 400. yıl şerefine pek çok etkinlik düzenleniyor. Biz de bu etkinlikler içerisinde kaçırılmaması gerekenleri derleyerek bir dosya oluşturalım istedik.
Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde
Önce SSM’deki sergiden başlıyoruz: “Karanlıkla Işığın Buluştuğu Yerde… Rembrandt ve Çağdaşları - Hollanda Sanatının Altın Çağı”. Sergi 10 Haziran’ kadar açık. Emirgan İskelesi’nden sonra 5 dakikalık yürüme mesafesindeki sergiye ulaşım için detaylı bilgiler müzenin ziyaret sayfasında mevcut. Giriş öğrenciye 4 TL. Ayrıca Çarşamba günleri 18:00 - 22:00 arası girişler ücretsiz.
Işık ve gölge üstadı: Rembrandt” hakkında İşte Genç’teki yazıyı okumuş olduğunuzu umuyoruz. Rembrandt resim sanatının çok önemli bir ustası, sevdiğin herhangi bir ressam var ise, eminiz onun da mutlaka Rembrandt’ın bir resmine dair hayranlık içeren yorumu, onun ustalığına ulaşma hedefi olmuştur.
SSM’deki sergide Rembrandt’ın yanı sıra, içinde Hollanda resminin Frans Hals, Jan Steen, Jacob van Ruisdael ve Johannes Vermeer gibi önde gelen isimlerinin bulunduğu 59 sanatçının eserlerini de görmek mümkün. Rembrant eserlerinin yanında bu sanatçılara ait 73 tablo, 19 desen ve 18 obje olmak üzere toplam 110 eser, dünya resim tarihinin en heyecan verici dönemlerinden biri olan Hollanda Sanatının Altın Çağı’na tanıklık etmen için seni bekliyor!
Karanlıkla Işığın Buluştuğu YerdeSSM’deki sergi, Hollanda’nın ünlü Rijks Müzesinin (Rijksmuseum) koleksiyonundaki seçme parçalardan oluşuyor. Aslına bakarsanızRijksmuseum’un ana galerileri büyük bir restorasyon içinde ve söz konusu eserler 2005 yılından beri dünya turunda. SSM ile işbirliği yaparak eserlerini ilk kez Türkiye’de sergiliyorlar. Eş zamanlı olarak 400. yıl kapsamında kendi galerilerinde de çok önemli diğer bir sergiye yer veriyorlar: “OTTOMANIA. The Turkish world through Western eyes” Bu bahar Amsterdam’a yolun düşerse aklında olsun, bu sergi de kaçmaz.
Sergide Rembrandt ve diğer ustaların tüm ünlü eserlerini görmeyi bekleme. Tüm büyük sanatçıların olduğu gibi Hollanda Sanatının Altın Çağı ressamlarının da tabloları dünyanın ünlü müzeleri arasında kapışılmış durumda. Söylediğimiz gibi SSM’deki sergi Rijks koleksiyonundan bir seçme niteliğinde. Yine bazı büyük eserler sergi maliyetleri nedeniyle (bu eserleri bir ülkeden diğerine götürmede sigorta maliyetleri insanın aklını uçuracak seviyede olduğundan!) tura çıkamıyor.
SSM web sitesinin sergiden seçmeler sayfasında neler göreceğin hakkında bir fikir edinebilirsin. Bu eserler ve daha fazlası hakkında çok yararlı interaktif bir uygulamayı ise şu adreste bulabilirsin.
Biz sayfamızı hazırlarken sergide yer alan Johannes Vermeer’in Aşk Mektubu adlı resmini kullandık. Resimdeki kadının okuduğunun aşk mektubu olduğunu nereden biliyoruz dersen, cevabı bulmak için linke tıklamanı öneririz.
İşte Genç

Yorumlar