Rocksmith


RocksmithŞöyle özetleyelim: Arkadaşlarınla efsanevi rock şarkıları çalma partisi yapmak istiyorsan Rock Band’den şaşmayacaksın. Gitar çalmayı öğrenmek istiyorsan Rocksmith oynayacaksın. ‘Sözlerimi Geri Alamam’ın zorla çaldırılmadığı ilk gitar kursuna hoşgeldin!
Rocksmith, plastik gitarlar yerine gerçek bir gitarla oynadığın ilk müzik simülasyonu oyunu. Guitar Hero klonlarının (Rock Band istisnası hariç) iki seksen yattığını düşünürsen (Guitar Praise’in, Rock Revolution’un adını bile hatırlayan kalmadı), tarza bir yenilik getirmenin şart olduğunu hemen görebilirsin. Rocksmith, “Oyun oynarken gerçekten gitar çalmayı öğreneceksin” diyerek yeniliklerin anasını icat ediyor! Üç milyondan fazla izlenen viral videoya da bir bakalım başlamışken.
Bir enstrüman çalmayı öğrenmek acı verici bir süreç. Desteksiz konuşmuyoruz, piyano, klasik gitar, akustik gitar ve keman deneyip kenara atmış insanlarız :) Rock Band ve Guitar Hero’nun beş tuşlu plastik gitarlarının bu anlamda bir işe yaramadığı ve oraya harcadığımız zamanın (Çoğu şarkıyı expert’te çalıyoruz, n’aber?) meyvesini yiyemediğimiz açık. Teoride işe yarar gibi görünen Rock Band davul becerilerinin de gerçek davul başında hiçbir işe yaramadığını test edip onaylamışlığımız var.
RocksmithRocksmith, gitarların ¼ jaklarını USB’ye çeviren bir kabloyla geliyor ve elde çıtırdayan plastik gitarlar yerine gerçek bir gitarla oynamana izin veriyor. Mantık aynı; ekranda gördüğün notaları uygun zamanda basarak şarkı çalmak. Bunu gerçek bir gitar fretine basarak gerçekleştirmek, daha önce eline hiç gitar almamış bir oyuncuya başta zorlayıcı gelebilir. Başlangıç seviyesinde notaların ekranda daha uzun görünmesi ve hangi parmağın kullanılacağı bilgisi, bir nebze yardımcı oluyor. Ama en önemlisi, oyuna ilk başladığın andan itibaren içinde “Ben bu mereti çalmayı gerçekten öğreneceğim galiba” hissi uyanıyor. Evet, Rocksmith ile gitar çalmayı öğrenme süreci daha kısa veya daha kolay değil, aynı zamanda daha eğlenceli. Eğer bizim gibi birçok enstrüman deneyip sonunda pes etmişsen, bu süreci acısız yaşamanın ne kadar önemli olduğunu biliyorsundur!
RocksmithRocksmith, çuvallamaya başladığında Rock Band gibi seni yuhalamak yerine şefkat dolu bir öğretmen gibi başını okşuyor. Mesela birkaç nota kaçırırsan şarkıyı durdurmak ve “BECEREMEDİN!” yazmak yerine notaların sayısını azaltıp şarkıyı yakalamana yardımcı oluyor. Rocksmith’te beceremediğin şarkı ortasında kesilmiyor, “O şarkı öğrenilecek” diyor kısaca! Rocksmith’de zorluk dereceleri yok, dinamik bir zorluk sistemi var. Eğer deneyimli bir gitarist isen (Oyuncu demiyoruz dikkat ettiysen!) oyun bunu algılıyor ve seviyeyi artırıyor. Yani deneyimli bir gitaristin de kendini geliştirmesi için araçlar var.
Egzersiz merkezinin adı ise Guitarcade. Evet, iyi gitar çalmak için sıkıcı ve kendini tekrar eden parmak egzersizleri yapmak zorundasın. Peki bu egzersizleri yaparken mini oyunlarda uzaylıları kovalasaydın biraz daha hevesli olmaz mıydın? Kulağa “Daha neler moruk” gibi geliyor ama bir süre sonra yerini düşünmeden bir notaya basabildiğini gördüğünde bütün fikrin değişecek!
Rocksmith, bir Rock Band kadar allı güllü değil. Grafikler göz kamaştırmıyor ve sahneye çıkarken kimse seni anons etmiyor. Ama asla bir “Eğitim programı” hissi de vermiyor. Şarkılar da gayet popüler ve sonuna kadar çalma isteği uyandıracak cinsten. Sonunda annene “Ders çalışıyorum!” derken yalan söylemeyeceğin bir bilgisayar oyunu yapıldı! Şiddetle tavsiye ediyoruz.

Yorumlar