!f 2012: Festivallerin havalı çocuğu


!f 2012: Festivallerin havalı çocuğuBir !f daha geldi çattı. Her sene olduğu gibi 11. yılda da festivalin bizce en izlenesi filmlerini listeledik.
Aslında “!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali”ne artık sadece !fdemek gerekiyor: Festival hem artık İstanbul dışında Ankara ve İzmir’e de uğruyor, hem de bağımsız filmler kadar bize uğraması zor görünen stüdyo filmlerini de programına katıyor. Yine de bir miktar sessiz geçen sezonda (E herkesin gözü Oscar’da tabii) büyük moral takviyesi yaratacağı kesin :)
15 bölümden oluşan programda genç yönetmenlerin yarıştığı Keş!f, geçen seneye göre biraz daha durağan olan programda bizi heyecanlandırdı. “Kapıları, Pencereleri Açalım”, çok sevdiğimiz iki şeyi birleştirmiş: Büyüme hikayeleri ve bolca ödül. Başrolünde dört yaşındaki bir çocuğun olduğu “Nana” için “İzlediğim en hüzünlü şeydi” diyenlerin yalancısıyız. Diyalogdan çok sinematografi ile filmini parlatan Steve Collins,“Hislerimi İncittin” ile “İlham Veren Yönetmen” ödülünü alacakmış gibimize geliyor.
!f 2012: Festivallerin havalı çocuğuHit Filmler, Sundance Film Festivali kokuyor. “Project Nim”, bir çocuk gibi yetiştirilen bir şempanzenin hayatını anlatan, kurmaca bir filmden çok daha dokunaklı bir belgesel. “Take Shelter”, gelip gelmeyeceği meçhul bir fırtınaya ailesini hazırlayan Curtis’in hikayesini anlatıyor ve bu yıl izlediğimiz en etkileyici ve paranoyak filmlerden. “Sideways”in yönetmeni, bu kez başrolü George Clooney’e veriyor ve ortaya bu yılın Oscar favorilerinden“The Descendants” çıkıyor. “Bellflower” da bir kıyamete hazırlık filmi ama “Mad Max” havalarında. Sinematik değeri tartışılır ama izlemesi çok zevkli. Bu gidişle tüm hit filmleri sayacak gibi göründüğümüzden toparlayalım: Hit Filmler bölümündeki tüm filmleri önceden izleme şansımız olduğu için rahatlıkla söyleyebiliriz; burada boş yok!
!f Müzik, festivalin yıllardan beri kalitesine kalite katması garantili tek bölümü olabilir. “Hole”u, haliyle bir ucundan da Kurt Cobain’i anlatan “Hit So Hard” ile The Chemical Brothers: “Dont Think”i listenize ekleyin.
Kült bölümünden “Kaspar Hauser Efsanesi” ve Nöbetçi Sinema’da “Aşk Suçları”, bizim için festivalin en çok merak edilen filmlerinden.
İstanbul takvimi için şöyle, Ankara takvimi için böyle, İzmir takvimi için şuradan, diğer şehirlerdeki dostları daburadan alalım.

Yorumlar