Filmekimi 2011


Filmekimi 2011Bu yıl onuncusu düzenlenecek olan Filmekimi serzenişlerimizi duymuş gibi görünüyor. 8-15 Ekim arasında düzenlenecek mini festivalde, geçen yıllara göre çok daha az vizyon filmi var. Acaba “Aman nasıl olsa sonra izlerim” seçeneği düşük faktörlü kalınca, program iyice tıklım tıkış mı olacak, acaba neyi izleyeceğimizi bilemeyecek miyiz?
Öyle görünüyor. Çünkü bu yıl festival programı, festivallerden ışınlanmışa benziyor. Kırka yakın filmin hepsini tanıtmamız mümkün olmadığı için, her film festivalinde olduğu gibi yine kendi seçkilerimizi tanıtıyoruz. Sen yine de programı incelemeden son kararı verme, sonra aramız bozulmasın!
“Melankolia” (Melancholia), Lars Von Trier’nin son filmi, festivalin bilet bulması en zor filmi. Cannes’ın bu yılki olayı olan film, yönetmenin kendi deyimiyle “Dünyanın sonu hakkında hoş bir film.” Kirsten Dunst, bu rolle Cannes’dan “En iyi kadın oyuncu” ödülü ile döndü. “Snowtown”, yine bu yılın Cannes ödüllülerinden. Bir seri katille arkadaş olan genç çocuğun hikayesi, özellikle eleştirmenlerin gözdesi.
Filmekimi 2011“Bisikletli Çocuk” (Le gamin au vélo) , kimi eleştirmenlerce “Çocukluk hakkında yapılmış en iyi film” olarak nitelendiriliyor. “Bu Bir Film Değil”, bizce festivalin en heyecanlı filmlerinden. İran’da yirmi yıl film çekmesi yasaklanan Cafer Panahi, çekemediği filmini plan plan anlatıyor. Üstelik bu belgeseli de İran’da çekiyor ve bir USB bellek ile gizli gizli ülkeden kaçırıyor.
Sean Penn’in adını şimdiden Oscar dedikodularına karıştıran “Olmak İstediğim Yer”, Steven Soderbergh’in yeni filmi “Salgın”, yine Cannes’ın yıldızlarından, Gus Vant Sant’ın yeni filmi “Restless”, bayıldığımız aktörlerden Paddy Considine’in Cannes’da “En iyi yönetmen” ödülü kazanan ilk filmi “Tiranozor” ve Cronenberg’in yeni filmi “A Dangerous Method”, heyecanla beklediğimiz diğer işler.
Bu yıl festival İstanbul’un dışına çıkacak ve 13-16 Ekim arası İzmir’e, 20-23 Ekim arası Bursa ile Konya’ya, 27-30 Ekim’de Trabzon ve Diyarbakır’a taşınacak. Biletler 1 Ekim’de satışa çıkıyor ve indirimli bilet fiyatı hafta sonu 8, hafta içi 5 TL. İstanbul’dan katılacaklar için önerimiz, Nişantaşı City’s’deki gösterimleri tercih etmeleri.
İşte Genç

Yorumlar