Sinemanın Klasik İsimleri - Clint Eastwood


Sinemanın Klasik İsimleri - Clint EastwoodClint Eastwood, ilk sekiz film görüşmesinden olumsuz cevap alan bir yeni yetmeden beş Oscar’lı dev bir yönetmen haline geldi. En çok iş yapan filminin bir maymun komedisi olması, kendisini ruhen hırpalıyor olmalı.
Kendisi 1930 doğumlu, yani çaktırmıyor ama bayağı yaşlı hem de ününü borçlu olduğu Dirty Harry filmleri ve Dollar üçlemesi sayesinde racon denince akla gelen en korkutucu isimlerden biri.
Clint Eastwood denince aklına “Space Cowboys” veya “Million Dollar Baby” geliyorsa, dersine biraz daha çalışman gerek. Clint Eastwood denince bizim aklımıza gelen, 44’lük Magnum’unu çevirdiği bir kanunsuza “sıkıyorsa silahına davran” diyen Harry Callahan. Son on yılda sadece dört filmde oynayan ama on bir film yöneten, yani açıkça artık kendini yönetmen olarak konumlamak isteyen bir aktörün bir intikamcı filmi ve Dollar üçlemesi gibi spaghetti western’ler ile hatırlanması, normal şartlar altında üzücü olabilirdi. Neyse ki bahsettiğimiz efsaneler çok iyiler.
Sinemanın Klasik İsimleri - Clint EastwoodEastwood, oyuncu olarak ilk Oscar adaylığını 1992’de yönettiği “Unforgiven” ile almış olabilir ama bu döneme kadar efsanevi filmlerde de oynadı. Dikkat çeken ilk rolü, İtalyan western’leri “A Fistful of Dollars” ve devam filmleri “For a few Dollars More” ile “The Good, The Bad and The Ugly” idi. "Dollar" üçlemesindeki anti kahraman rolü ona o kadar yapıştı ki, kendini "Dirty Harry" ve dört devam filminde buldu. Bu arada enflasyon da hesaba katıldığında, en başarılı filmleri, maymun komedisi demiştik ya, işte o slapstick komediler “Every Which Way but Loose” ile devam bölümü “Any Which Way You Can”dir. Eastwood klasiklerinden biri olarak “Escape from Alcatraz”ı da saymalıyız. 1990’lardaki ilk önemli filmi “The Unforgiven”, aksiyon merakı ve ticari kaygıdan iyice kendini kurtarması ve saygı duyulan bir yönetmen olma bakımından kariyerini başlatması ile dönüm noktası filmidir.

Sinemanın Klasik İsimleri - Clint EastwoodClint Eastwood yönetmenliğe, kendi filmlerini çekerek başladı. Zaten her zaman bir aktör olarak ihtiyaçlarından dolayı yönetmenliğe soyunduğunu açıkça söyler. 1985’te Steven Spielberg’in yapımcısı olduğu TV dizisi “Amazing Stories”in bir bölümünü yönetene kadar sadece oynadığı filmleri yönetti. Başına ne geldi bilmiyoruz ama Spielberg bir şekil zihnini açmış olmalı, bu saatten sonra sadece çok ciddi iddialı filmlerde oynadığını, her yönettiği filmin başrolüne kendini oturtmadığını, “Million Dollar Baby” ve “Unforgiven” ile Oscar’lık filmler yönettiğini görüyoruz. Hatta kendisi aynı filmle hem “En iyi oyuncu” hem de “En iyi yönetmen” Oscar’ına aday olan tek kişidir. Yönettiği filmlerle Gene Hackman, Tim Robbins, Sean Penn, Morgan Freeman ve Hilary Swank’a Oscar kazandırdı.
“Back to the Future 3’te Marty McFly’ın kendisini Clint Eastwood olarak tanıtması, “Transformers”ta Ironhide’ın Sam ve Mikaela’ya “Dirty Harry”den alıntı yapması da en az bunlar kadar esaslı bir şeref. Clint Eastwood’un diğer pop kültür nişanları arasında Gorillaz’ın ‘Dirty Harry’ ve ‘Clint Eastwood’ adlı iki şarkısı, “Command & Conquer”da Flint Westwood adlı bir karakter olması ve Damon Albarn’ın proje grubu “The Good, The Bad and The Queen” var.
Sinemanın Klasik İsimleri - Clint EastwoodClint ağabeyimizin müzik yönü de var. Kariyerinin başında şarkıcı olmaya niyetlenmiş, bir albüm çıkartmış, bir süre rodeolarda ve Teksas’taki fuarlarda şarkı söylemişliği var. Bir country albümünün prodüktörlüğü ve sunuculuğunu yaptığı bir caz konserini albüm haline getirme denemelerinden sonra müzikte pek dikiş tutturamadığını anlamış olacak ki, artık sadece kendi filmlerinin albümlerini kendi plak firması Malpaso Records’dan çıkarmakla ve her çıktığı TV programında caz müzisyeni oğlu Kyle’ın tanıtımını yapmakla yetiniyor.
Bu kadar iyi yönetmen olan bir oyuncunun, bütün Hollywood elitleri gibi Demokrat olmasını beklersen yanılırsın, Clint Eastwood son seçimlerde Obama’yı değil McCain’i destekliyordu.
İştegenç

Yorumlar