Sınav öncesi yüksek motivasyon!


Sınav öncesi yüksek motivasyon! Yine geldi çattı sınav zamanı… Geçen sene sınava girecek olanlara acıyarak bakanlar bu sene aynı bakışlara maruz kalacak. Kaderin pençesinden kurtulmak kolay değil, dün başkasına bugün sana. Ne olursa olsun, ortada bir sınav gerçeği var ve bizim yapmamız gereken de bu süreci maksimum başarıyla atlatmak.
Öncelikle şunda hemfikir olalım: Sınavdan birkaç gün öncesine kadarki süreçte sıkı çalışmış olmamız gerekiyor. Emek olmadan yemek olmaz. Lakin sadece deli gibi çalışmak yetmiyor, konuları anladıktan sonra önemli olan bol bol soru çözmek ve ortada anlamadığımız soru bırakmamak. Bundan sonra gereken tek şey motivasyonumuzu yüksek tutmak.
Eğer sıkı çalışmadıysanız ve konulara hakim değilseniz bu sınavdan iyi bir sonuç alarak çıkmanızı garanti edecek sihirli bir yöntem yok ancak zihin sağlığınızın iyi olması ve stres yapmamanız size mutlaka avantaj sağlayacak. Emek vermiş, anlamadığınız soru olduğunda moralinizi bozmamış hatta “çözümünü öğreneceğim bir soru şekli daha” diye düşünüp soruları hocalarınıza ya da arkadaşlarınıza sormuş böylelikle de sınavdan önce birçok çeşit sorunun nasıl çözüldüğünü öğrenmişseniz, sınavda karşınıza çıkan soruları da çözersiniz.
Bir hedefiniz var diye tahmin ediyoruz. Net, açık, parlak bir hedef. Bunu sadece tercih formunda işaretlenen bir okul ve bölüm olarak düşünmeyin. Eğer düşlediğiniz okulu gidip görme şansınız olduysa ne ala. Yoksa da duyduklarınız, okuduklarınız sizi yönlendirsin. Açın internetten bakın, kampüsün resmini masaüstü arka planınız yapın. O okulda, istediğiniz bölümde okurken neler yapacağınızı, ne kadar mutlu olacağınızı düşünün. Sınav sonucunu aldığınız gün aileniz ve arkadaşlarınızla müjdeli haberi nasıl paylaşacağınızı düşünün. Yalnız, hedefinizi performansınıza uygun olarak seçmenizde fayda var. Çok düzenli çalışan ve çözemediği tüm soruların çözümünü öğrenerek anlamadığı soru tipi bırakmayanlarınız en yüksek puanları almaya aday.
Sınav öncesi yüksek motivasyon!Motivasyon sağlamanın işe en çok yarayan yöntemlerinden bir tanesi, "Sınav stresi ile başa çıkma yöntemleri" yazımızda da belirtildiği üzere "görselleştirme". Elde etmek istediğiniz şey ne olursa olsun, onu gözünüzde canlandırmanız çok önemli. Bunun için yukarıda da dediğimiz gibi örneğin kendinizi gitmek istediğiniz okulun ilk günündeki oryantasyon programında ya da daha güzeli kampüste arkadaşlarınızla eğlenirken hayal edin. Bunu sık sık yapmak size neyi istediğinizi hatırlatacak ve bilinçaltınıza kuvvetli sinyaller gönderecek. Bilinçaltı sandığımızdan çok daha fazlasına kadir arkadaşlar. "Ben iyiyim, ben yaparım" dedikçe bunun gerçekleşmesi için bir adım atmış oluyorsunuz. Siz siz olun, bilinçaltınıza başaramayacağınıza dair sinyal göndermeyin.
Ayrıca araştırmalara göre insanlar ne yapmak ve neye sahip olmak istediklerini ve nedenlerini yazarlarsa, hedeflerini sadece sözle ifade edenlerden daha başarılı oluyorlar. Söz uçar, yazı kalır yani. Kısacası kendinizle yazılı bir kontrat yapın. Çalışma planınız da buna dahil olsun isterseniz.
Mesela her günün sonunda (ya da her haftanın), çalışma planınızı okuyun ve tam olarak uydunuzsa kendinize bir ödül verin. Etrafınızdakileri de bu mekanizmaya destek vermeleri için ikna edebilirsiniz. Örneğin anneniz istediğiniz bir yemeği yapabilir, istediğiniz filmi izlerken ablanız size mısır patlatır gibi...

Sınav öncesi yüksek motivasyon!Biliyor musunuz, beden hareketlerimizi kullanarak ruh halimizi kontrol edebiliriz. Yani illa ki bunalınca suratınız asılacak diye bir şey yok; suratınızı bilinçli bir şekilde asarak da kendinizi rahatlıkla bunaltabilirsiniz. Bedenimiz ile ruh halimiz birbiriyle bağlantılı. Bu nedenle gülün, gülün, gülün! Güldükçe rahatlayacaksınız, gevşeyeceksiniz, zihniniz açılacak. Film izleyeceğiniz zaman bu komedi olsun. Sizi gerecek aktivitelerden kaçının.
Şunu unutmayın ki bu sizin için hassas bir süreç. Etrafınızdakilerden bu konuda anlayış beklemek hakkınız. Tabii ki sizi sevenleri bunaltın demiyoruz; sadece eğer fark etmeden sizin çalışma ve kendinizi iyi hissetme projenize köstek oluyorlarsa onları kibarca uyarın. Yani kardeşiniz ile aynı odayı paylaşıyorsanız ve kendisi sizin uyku düzeninizi bozacak şekilde horluyorsa, ebeveynlerinizden bu dönem boyunca onun sizden uzakta bir yerde yatmasını sağlamalarını rica edebilirsiniz.
Çalışırken bol bol not alın. Bu yazının editörü, renkli post-it’lere aldığı notları odasındaki dolapların üzerine yapıştırır, sonra da odanın ortasında durup bilgileri tekrar eder, ilgili post-it’lerin yerlerini değiştirirdi. Memnun edici bir sonuçla sınav karmaşasından kurtulduğunu da söyleyelim ki tavsiye daha inandırıcı olsun.
Çözemediğiniz soru olunca hiç canınızı sıkmayın. Eğer o soruların cevaplarını öğrenmezseniz canınızı sıkın. Sonuçta o sorular sizi sadece gerçek sınava hazırlıyor. Sınava kadar ne kadar çok bilmediğiniz soru tipi öğrenirseniz sınavda çıkan sorulardan o kadar fazlasının yapma ihtimaliniz olur. Çözemediğiniz soruları konu konu ayırın, mesela her ders için bir CD zarfı kullanabilirsiniz. Ve kitaplardan o çözemediğiniz soruları yırtın, bu zarfların içine koyun, doğruca hocanızın yanına! Soruların çözümlerine dair yanlarına not alın ve çözdürdükten sonra, bu zarfları kaybetmeyin, sonuçta zor soruları ve çözümlerini içeriyor. Daha sonra tekrar dönüp bakabilirsiniz.
Sınav öncesi yüksek motivasyon!İster soğukkanlı bir insan olun, ister kolayca heyecanlanan bir tip. Azıcık heyecan insana hareket ve hırs verir, bu konuda rahat olun. Ama eğer fazlası varsa elinizi ayağınızı kesmemesi ya da iyi düşünmenizi engellememesi için kendinizi sakinleştirmeyi bilmeniz lazım. Sınavda soru kitapçıklarının dağıtılmasını beklediğinizi düşünün. Bunu sık sık düşünmekten çekinmeyin, biliyoruz bir çoğunuzun bunu yapınca içi sıkışıyor ama bundan kaçış olmadığına göre en iyisi bu fikre alışmak. Alışınca gerisi daha kolay gelecek. O zaman da bileceksiniz ki heyecanlandığınız zaman tek yapmanız gereken gözlerinizi kapatıp derin bir nefes almak ve çok hoşunuza giden bir şeyi düşünmek. İşe yarayacağına garanti veriyoruz, tecrübeyle sabittir.
Yani özetlersek; bu zorlu dönemde kendinizi biraz şımartın, iyi çalışın ve kendinize ödül verin, heyecanınızı yatıştırabilme konusunda kendinizi geliştirin, kendinize olumlu mesajlar verin ve gülün. Göreceksiniz sınav iyi geçecek!