Dünyanın ilk hibrid otomobili

otomobili
Dünyanın ilk hibrid otomobiliİlk hibrid otomobil hangisiydi? Prius? Volt? Tesla? İyi düşün! İlk elektrikli otomobili üreten kişi Ferdinand Porsche idi! Evet, bildiğimiz Porsche.
Porsche, ilk hibrid otomobili Japonlardan yüz yıl önce, 1900’da Ludwig Lohner ile üretti. Latince’de “Her zaman canlı” anlamına gelen Semper.
Vivus adı verilen araç, günümüz hibridleriyle aynı prensipte çalışıyordu: Piller, ön tekerlere yerleştirilen motorlara güç veriyor, piller bittiğinde de benzinli-tek silindirli motorlar çalışarak 2,5 kilowatt’lık güç üretmeye devam ediyordu.
Semper Vivus’un ulaştığı rakamlar, bugün için bile oldukça etkileyici. Pillerle 40 kilometre yol alabilen araç, 3,5 beygirlik iki motoru devreye girince 160 kilometre daha yapabiliyordu, en yüksek hızı ise saatte 50 km idi. Semper Vivus o kadar ağırdı ki bu yükü taşıyabilmesi için içi tamamen dolu lastikler kullanılıyordu. Pilleri 1600 kg. olan aracın tek bir tekeri 270 kg. idi!
Dünyanın ilk hibrid otomobiliPorsche, Cenevre Motor Show’da hibrid otomobillerin 111 yılını kutlamak için Semper Vivus’un bir replikasını yaptı. Biri İngiltere’de, diğeri Fransa’da bulunan orijinal iki tekerlek içi motor dışında bütün parçalar yeniden yapıldı. Bütün çalışma, arşivlerden çıkan bir skeç üzerinden gerçekleşti. Aracın yapımı dört yıl sürdü ve fiyatı 750.000 Dolar olarak belirlendi. Porsche’nin şimdiye kadarki en hızlı hibridi Panamera S’in Amerika fiyatının 95.000 Dolar olduğunu da hatırlatalım.
İlk hibrid otomobili üreten Ferdinand Porsche’nin aynı zamanda Volkswagen Beetle’ın da mucidi olduğunu hatırlatıyor ve dehasını bir kez daha takdir ediyoruz.