Adele: Bir kraliçenin doğuşu


Adele: Bir kraliçenin doğuşuSoul müzik, Amerika’nın icadı olsa da son yıllarda radyolarda sesi kısılmıştı. Amerika’nın en büyük müzikal ithalatlarından birinin şu an İngiliz bir kız tarafından Amerika’ya geri satılması enteresan değil mi?
Önce, Adele’in geldiği ikonik noktayı birkaç sayı ile pekiştirelim. İkinci albümü “21”, albüm çıkmadan hemen önce Kanye West ve Beyonce’nin “Bu kıza dikkat” demesinin de etkisiyle, çıktığı hafta Billboard 100 listesine bir numaradan girdi. İngiltere’deyse durum daha fena; “21”, tam on bir hafta bir numarada kalarak Adele’i şimdiye dek en uzun süre liste başı olan kadın şarkıcı haline getirdi (Eski rekor Madonna’daydı.) Adele, otuz yaş altı zengin şarkıcılar listesinde dokuz numarayla, Lily Allen’ın ensesinde. Üstelik “21” zirvedeyken ilk albümü “19” da tekrar ikinci sıraya çıktı ve Beatles’tan beri İngiltere listelerinde ilk kez aynı ismin iki albümü de ilk beşte yer aldı. Cebinde “En iyi kadın pop vokal” ve “En iyi yeni şarkıcı” olmak üzere iki Grammy var. Etkileyici değil mi?
Adele: Bir kraliçenin doğuşu1988 doğumlu Adele, şarkı söylemeye dört yaşında başladı. Ona müzik kariyeri için ilham veren grup ise, Spice Girls. Adele, Spice Girls için “Bugün olduğum yere onlar sayesinde geldim” diyor. Müzik okudu ama amacı yeni şarkıcılar keşfeden bir yetenek avcısı olmaktı. Okul projesi için MySpace sayfasına yüklediği üç şarkıyı dinleyen plak firması XL Recordings Adele’e telefon edip albüm yapmayı teklif etti ve planlar değişiverdi. Plak firmasının iki kere araması gerekti çünkü Adele arkadaşlarının şaka yaptığını sanıp ilk telefonu kapamıştı! 2007’te ilk single’ı ‘Hometown Glory’ ve ardından ilk bir numarası ‘Chasing Pavements’ı yayınladı.
Kendi şarkılarını yazan Adele, müziğini “kalbi kırılmış soul” olarak tanımlıyor. Albümün ilk single’ı "Rolling in the Deep"in türü ise Adele’e göre “Gospel disko”. Herkes ona “yeni Amy Winehouse” diyor ama bu kadar albüm satarken bir tane bile Amy Winehouse tarzı skandalın yardımına ihtiyacı olmadı. (Belki ufak bir tane olabilir, ‘Rolling in the Deep’, uğruna ilk albümünün Amerika turunu iptal ettiği eski sevgilisi hakkında!)