Uçuk kaçık filmlerin efendisi: Tim Burton


Nerede insanın ağzını sulandıracak güzellikte animasyonlar, rüya gibi çekimler, garip ama ilginç bir şekilde çekici yaratıklar görürseniz büyük olasılıkla bir Tim Burton filmiyle karşı karşıyasınız demektir. Sinemanın bu tatlı kaçık yönetmeni son dönemde “Corpse Bride”isimli, stop-motion tekniğiyle çektiği filmiyle gene hayallerimize sızmış durumda olduğu için kendisini konuk ediyoruz.
Kendine has stilize çalışmaları ile öne çıkan yönetmen, içe dönük ve yaratıcı bir çocukluk dönemi geçirdiğini söylüyor. Ev ve okul yaşamı onun için oldukça zorlayıcıymış, o da zamanını korku filmleri seyrederek geçiriyormuş.
Vincent Price’ın filmlerine ve Edgar Allan Poe’ya takıntılı derecede düşkünmüş. Zaten bu hali filmlerine de yansır; yetişkin dünyasıyla çocuksu fanteziler arasına sıkışmış karakterler yaratmada ustadır kendisi.
Disney bursuyla California Sanat Enstitüsü’ne giren Burton, üç sene animasyon eğitimi almış ve zaten kariyerine de Disney’de animatör olarak başlamış. 1982’de ilk kısa filmi “Vincent”ı, ardından da “Frankenweenie”yi çekmiş. Bu işlerle kendi film projesine yönetmen arayan aktör Paul Reubens’in dikkatini çekmiş ve birlikte “Pee-Wee’s Big Adventure” filmini yaparak gişede büyük başarı elde etmişler.
Burton’ın ikinci önemli filmi, bir efsane haline gelmiş olan “Beetle Juice” olmuş ve makyaj dalında bir de Oscar almış. İlk iki önemli filmiyle düşük bütçeli film çekerek çok para kazanma becerisini ortaya koyan yönetmenin popülaritesi iyice artmış. Bütçesini biraz daha artırmasına izin verilince de “Batman”i çekmiş.
Johnny Depp ile ortaklığı bilinen yönetmenin yetenekli oyuncuya yer verdiği bir sürü önemli film var: “Edward Scissorhands”, “Ed Wood”, “Sleepy Hollow”, “Charlie and the Chocolate Factory”, en son da “Corpse Bride”.
Yazdığı ve yapımcılığını yaptığı halde yönetmenliği Henry Selick’e bıraktığı “The Nightmare Before Christmas”, rüya gibi, masal gibi, favori filmlerimizden “Big Fish”, yine Selick ile ortaklaşa ortaya çıkardıkları “James and the Giant Peach” ne yapıp edip mutlaka seyretmeniz gereken büyük filmler. Tim Burton’ın bütün filmleri için öyle diyeceğiz zaten, biraz hayranız da kendisine...
Besteci Danny Elfman ile de Depp ile olduğu gibi yakın arkadaş olduğunu tahmin ettiğimiz Burton, pek çok filminde Elfman’ın kendi tarzını adeta tamamlayan nefis müziklerini kullanıyor. Bir de kitap yazmışlığı var: “The Melancholy Death of Oyster Boy”. Biz okuduk, hayran kaldık. Bulursanız kaçırmayın.
Kendisi şu an Helena Bonham-Carter ile nişanlı ve Corpse Bride karakterinin sesi de zaten ona ait. Bir de küçük oğulları var ki Tim Burton’ın oğlu nasıl bir şey olur, biraz büyüyünce göreceğiz.