Kablosuz internetinle arana ne giriyor?


Kablosuz internetinle arana ne giriyor?İnternet servis sağlayıcılar, aldıkları telefonların yüzde kırkının kablosuz bağlantı problemleri ile ilgili olduğunu söylüyor. Peki senin bağlantın ne durumda?
Wi-Fi nasıl çalışır?
Teknolojiyi tanıman, sorunu çözmene yardımcı olabilir. Packet data nedir, TCP/IP neyin kısaltması gibi konular tabii umrumuzda değil. Bilmemiz gereken şey, kablosuz modemin ile bilgisayarın (ya da telefonun, belki oyun konsolun, hatta televizyonun) arasında radyo dalgaları ile bağlantı kurulduğu; aynen televizyon, radyo ya da cep telefonlarındaki gibi.
Modem veriyi radyo dalgalarına dönüştürürken bilgisayar radyo dalgalarını tekrar veriye dönüştürür. Modem ile bilgisayar arasına giren her şey, radyo dalgalarının kalbini kırar. Mesela…
Kablosuz internetinle arana ne giriyor?Mikrodalga: Kablosuz modemler genellikle 2.4 GHz dalgaboyunu kullanır. Aynı dalgaboyunu kullanan ev aleti nedir? Mikrodalga fırın! Bilgisayarına ya da modemine on metre mesafede bir mikrodalga fırın çalıştır ve internetinin yüzde yetmişine veda et. Mikrodalga fırından kaçış yok, cihazlarına elli metreden yakınsa bağlantını mutlaka etkiliyor. Çare? Mısırını, filmini indirdikten sonra patlatmak! Çünkü mikrodalga fırın sadece çalışırken bağlantını pişiriyor.
Oyun konsolun: 2.4 GHz dalgaboyundaki modemlerde genellikle 14 kanal bulunur. Kanalların mantığı, komşu ağların ayağına basmamaktır. Modemin, aynı kanalı kullanan başka bir ağla didişmek yerine başka bir kanala geçer. En azından teoride. Oyun konsolunun kablosuz joystikleri genellikle modeminle aynı kanalı kullanmakta ısrar eder. Eğer tecrübeli bir kullanıcıysan, modemini varsayılan kanal yerine başka bir kanalda kullanarak sorunu çözebilirsin. Eğer teknik konulardan anlamıyorsan, oyun oynarken bağlantının oyuna geleceği gerçeğini kabullenmelisin.
Bluetooth: Masaüstü bilgisayarını, USB’den takılan “Bluetooth dongle” denen küçük aletlerle Bluetooth uyumlu hale getiriyorsan internetinde sorun yaşayabilirsin. Üstelik o anda Bluetooth kullanmasan bile dongle sinyal yollamaya devam edeceği için bağlantın etkilenir. Çare? USB’den çekip çıkarıver!


Kablosuz internetinle arana ne giriyor?Floresan ampuller ve yılbaşı ışıkları: Floresan ampuller, modemine yakınsa bağlantını olumsuz etkiliyor. Ayrıca 2011 yılındayız, geceleri bir devlet dairesinde uyumuyorsan floresan ampul kullanmak biraz ayıp oluyor. Yılbaşı ışıklarına gelince, yanıp sönen ışıklar ne hikmetse kablosuz bağlantıların gözünü kamaştırıyor. Çaresi, üşengeçlikten yılbaşı süslerini Şubat’a kadar toplamamaya bir son vermek! Duvarlar: Wi-Fi sinyalleri duvarlardan geçebilir. Peki duvarların ısı yalıtımlı ise? Hiç şansın yok! Eğer farklı odalardaki modem ve bilgisayarlarını bir türlü konuşturamıyorsan, sorun duvar içindeki ısı yalıtımı materyali ya da münasebetsiz miktarda elektrik kablosu olabilir. Tek çaren, modem ile bilgisayarını aynı odaya almak.
Elektrik kabloları: Evinin yakınında bir yüksek gerilim hattı varsa, taşınmaktan başka çaren yok! Elektromanyetik radyasyon, bağlantının yolunun şaşırtan bir gürültü çıkarıyor.
Ayna: Radyo sinyalleri, aynaya çarparsa sekip geri döner. Tıpkı saçına şekil verirken sana geri dönen yansıman gibi. Bilgisayarın ile modemin arasında büyük bir ayna varsa aradan kaldırman faydalı olur.
Kablosuz internetinle arana ne giriyor?Televizyon: Tüplü televizyonlar, kablosuz bağlantının canını sıkan elektromanyetik bir gürültü çıkarır. Televizyonun ne kadar eski ise, bu gürültü o kadar yüksek olacaktır. Şaşırtıcı ama siyah beyaz bir televizyon, 200 metre ötedeki bağlantının canını çıkarabilir.
Akvaryum: Suya, kablosuz bağlantının çelik yeleği desek yeridir. Radyo sinyalleri, büyük miktardaki suları aşamaz. Yani bilgisayarın ile modeminin arasındaki yolun tam üzerinde bir akvaryum varsa, büyük ihtimalle bağlantı kuramayacaksın.
Bebek telsizi: Analog ses ya da görüntü sinyallerini kablosuz ileten tüm cihazlar sorun yaratır. Evde bir bebek ve bebek telsizi varsa, sorunun sebebini buldun.
Enhanced by Zemanta