Hatıralar tüneli: Lüzumsuz modalar


Hatıralar tüneli: Lüzumsuz modalarŞimdi iPhone nasıl arzulanıyorsa bir zamanlar da şöyle uzunca bir yay aynı şekilde arzulanıyordu. Ya da ahşap kutu içinde bir çakıl taşı. "Neyse ki 2011'de yaşıyoruz" diye şükrettirecek moda akımlarını listeliyoruz.
Pet rock: 37 yaşındaki Gary Dahl, 1975'te pet rock, yani evcil çakıl taşlarını satmaya başladı. Samanlar arasında yatan, mukavva kutuya konmuş bir taştı, dört dolara satılıyordu ve 36 sayfalık kullanma kılavuzu ile geliyordu. 1975 yazı olduğunda pet rock'lar Amerika'da bir sansasyon haline geldi. En yakışıklı çakıl yarışmaları mı dersiniz, ölen taşları (?) ücretsiz gömen kiliseler mi dersiniz, taşlara nasıl daha iyi bakılır konusunda çıkan dergiler mi... 1976'da bu modanın gazı kaçtığında 1.5 milyon taş satılmıştı ve Dahl'ın cebine bu işten 3 milyon dolar girmişti.
Magic 8-Ball: Eğer 1980'lerde Amerika'da yaşıyorsanız ve arka sıradaki sınıf arkadaşınızın sizden hoşlanıp hoşlanmadığını öğrenmek istiyorsanız, yapacağınız şey bu siyah bilardo topuna sormaktı. 1946'da bulunan bu oyuncak, mavi bir sıvının içinde yüzen, her yüzünde farklı mesajlar olan yirmigen bir cisimden oluşuyordu. Küreyi salladığınızda, on pozitif, beş negatif ve beş nötr cevaptan biri, kürenin camlı kısmında beliriyordu. Piyasada hala Sponge Bob'undan Star Wars'ına kadar her türlüsünü bulmak mümkün.
Hatıralar tüneli: Lüzumsuz modalarMajorette: Amerikalı Jack Odell, örümcekleri yakalayıp kibrit kutularına hapseden kızı için, kibrit kutusuna sığan büyüklükte bir lokomotif yaptığında, yıl 1952'ydi. Oyuncağı görüp aynısından isteyen arkadaşlarının ısrarları sonucu Matchbox fabrikasını kurduğunda ise yıl 1953'tü. Fransız Majorette kurulduğunda 1961, memleketimizde çılgınca tüketilmeye başladığında ise 80'lerin başlarıydı. Biz de 1:64 oranında küçültülmüş bu metal arabaların orijinalleri olan Matchbox'larla koleksiyona başlamak isterdik ama Matchbox Türkiye'de satılmaya başladığında, die cast oyuncak arabaların tümüne çoktan Majorette denmeye başlamıştı bile.


Slinky: Slinky, 25 metrelik metal bir yaydan ibaret. 1945'den günümüze 600 milyon satıldığı tahmin ediliyor. Aslında merdivenin ilk basamağından bırakıldığında tıngır mıngır merdiveni inmesi esprisi ile satılsa da kendisinde bir yayla ilgili düşünülebilecek her türlü numara mevcut. Sadece iki dolara satılan bu oyuncak, Amerika'nın ilk kriz dostu oyuncaklarındandı. Hala hatırlamayanlar için: "Tango & Cash"te Cash'in üst ranzasında yatan mahkumun oynadığı yay işte!
Hatıralar tüneli: Lüzumsuz modalar

Mood ring: Marvin Wernick, doktor arkadaşının termotropik termometre ile bir çocuğun ateşini ölçmesini izledi ve bunu bir mücevhere çevirmeye karar verdi. Termotropik dediğimiz, şu akvaryumlarda da bulunan, kağıt şeklinde ve ısıya göre renk değiştiren termometreler. Wernick, termometreleri yüzüklere yerleştirdi, üzerine de bir cam kondurdu ve sanki cam termometrenin rengindeymiş gibi bir illüzyon yarattı. Gerisi, termometrenin rengi ile takanın ruh hali arasında bir ilişki olduğu konusunda utanmaz yalanlar sallamaktı. Bugün ruh hali ile vücut ısısı arasında bir alaka olmadığı biliniyor, zaten bu yüzükler de 70'lerde kaldı.
Livestrong: 2004, çirkin, sarı bileklikler modasını gördü. Livestrong bileklikleri, kansere karşı bilinçlendirme ve yardım için para toplama amaçlı, bir nevi günümüzün AIDS kurdelesi gibi bir modaydı. Vücudunun dört tarafındaki kansere rağmen şampiyon olmaya devam eden bisikletçi Lance Armstrong adına kurulan dernek hayrına tanesi bir dolardan 50 milyon adet satıldı. Biz bile aldık, yalan yok :)
Hatıralar tüneli: Lüzumsuz modalarUgg: Yakın dönemden gitmeye devam. Kuzu derisinden yapılan Avustralya botları Ugg'lar, 2005'te Lindsay, Britney, Olsen kardeşler ve benzerleri sayesinde ünlü oldu. Çirkindiler, pahalıydılar ama çok da modaydılar. Neyse ki 1970'lerde sörfçüler arasında yaygınlaşmış olan bu botlar, tekrar ait oldukları yere, sörfçüler arasına geri döndü. Hala zaman zaman Bağdat Caddesi gibi yerlerde Ugg giyen birkaç kişiye rastlayabilirsiniz.
Lahana bebek: 1977'de üretilen lahana bebekleri tüm oyuncaklar gibi bizim buralara çok geç, 90'larda geldi. Lahana bebeklerin esprisi, bu bebeklerin evlat edinilmesiydi, kutularında kimlik kartları bile vardı. Bugüne 80 milyon satıldığı düşünülüyor.