30. İstanbul Film Festivali


30. İstanbul Film FestivaliSinefillerin sosyalleşme fırsatı, sinema sevdasıyla bilet sırası aşklarının kol kola gezdiği film bayramı ufukta gözüktü. 30. İstanbul Film Festivali, 2 Nisan’da başlıyor. Bu yıl festivale üç boyutlu filmler de dahil olacak!
21 bölümde 52 ülkeden 231 film gösteriliyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kitapçığı karıştırıp seçtiklerimizi “sizin için seçtiklerimiz” diyerek listeliyoruz :)
30. İstanbul Film FestivaliGalalar: Bu yıl da gözlerimiz, merakla beklenen filmlerin ilk gösterimlerinin yapıldığı, gerilimli dramların göze çarptığı galalarda. Michael Winterbottom’ın “İçimdeki Katil/The Killer Inside Me”si, Mark Romanek’in bağımsız film festivallerini yakıp kavuran “Beni Asla Bırakma/Never Let Me Go”su, Abraham Lincoln suikastı üzerine komplo teorisi, Robert Redford filmi “The Conspirator”, Time’ın yılın en iyi on filminden biri seçtiği “Rabbit Hole” bir adım öne çıkıyor.
Uluslararası yarışma: Yine Michael Winterbottom’ın “Yolculuk/The Trip”i, The Guardian’ın “Televizyondaki en komik şey” dediği altı bölümlük aynı adlı diziden uyarlama. “Yaşamın Ritmi/Sound of Noise”, müzikal bir aileden çıkıp müzikten hiç anlamayan bir dedektifin müzikal bir çete ile mücadelesini anlatan bol ödüllü bir durum komedisi. Lech Majewski’nin “Değirmen ve Haç/The Mill and the Cross”u, bütün filmi bir yağlıboya tablo haline getiren bilgisayar efektleri ile bizce festivalin en “mutlaka görülesi” filmi. “İmkansızın Şarkısı/Norwegian Wood” ise bir Murakami uyarlaması olduğu için bile ilgine kayık.
30. İstanbul Film Festivali“Genç Ustalar” bölümünde, birbirine çok yakışan “Güney Kore” ile “intikam hikayesi” anahtar kelimelerini birleştiren “Cinnet/Salinsageonui Jeonmal” ve “gençlik filmi izleyeceksek böyle olsun” seçkimiz “Littlerock”, “Geceyarısı Çılgınlığı”nda ise John Carpenter’ın “Koğuş/The Ward”ı dikkatimizi çekti.
Programda Türk filmlerine de sıklıkla yer verilmiş. Dijital olarak restore edilen Memduh Ün’ün klasik filmi “Üç Arkadaş” özel bir gösterimle sunulacak. Ulusal Yarışma’da bu yılın önemli yerli filmleri yarışıyor ama mini bir Türk bağımsız film festivali sayabileceğimiz “Yeni Türk Sineması” bölümüne de ilgi göstermelisin.
Festival dendi mi aklına zar zor izlenen filmler gelenler için “Dünya Festivallerinden”, daha da zoru için “Mayınlı Bölge” biçilmiş kaftan.
Festivalin gösterimleri Beyoğlu Atlas, Beyoğlu, Fitaş 1, Pera Müzesi, Nişantaşı CityLife ve Kadıköy’de Rexx olmak üzere toplam 7 sinema salonunda gerçekleştirilecek. Filmlerin gösterim saatleri: 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30. Geceyarısı Sineması gösterileri bu yıl da sürüyor. Festival süresince her Cumartesi saat 24.00’te bir film gösterimi olacak. Fiyatlara gelelim: hafta içi gündüz seansları 4 TL, öğrenci indirimli 8, galalar 15 TL. 30’dan fazla bilet alanlara %10 indirim var.
Kaynak: İştegenç
Enhanced by Zemanta