20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı


20. Yüzyılın 20 Modern Türk SanatçısıSon yetmiş yılın Türk resim sanatına bir çırpıda göz atabileceğin heyecan dolu bir sergiye ne dersin? “20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı” sergisi tam da bu işi yapıyor. Bu arada birisi retrospektif mi dedi?
1940 ve 2000 yılları arasından yapılan seçki o kadar büyük ki, Santralistanbul’daki ana galeri binasının dört katına ancak sığmış. 20 ressamın 423 resminden oluşan koleksiyon, figüratif ve soyut olmak üzere iki ana gruba ayrılmış. Birinci katta “İki Kuşak Figüratifler” başlığı altında Fikret Mualla, Abidin Dino, Avni Arbaş, Mehmet Güleryüz, Komet, Alaettin Aksoy, Ergin İnan, Yüksel Arslan ve Ömer Uluç’un resimleri yer alıyor.
20. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısıİkinci katta “Paris Okulu Soyut Türk Ressamları” başlığı altında Fahrelnissa Zeid, Nejad Devrim, Albert Bitran, Hakkı Anlı, Selim Turan ve Mübin Orhon’un resimleri var. Paris Okulu nedir dersen, sanatın Amerikan soyut ekspresyonizmine meyletmesine tepki olarak ortaya çıkan, dünyanın sanat merkezini tekrar Fransa’ya taşımaya niyetlenen soyut bir diğer akım.
Üçüncü katta ise “Geometri, Işık, Müzik ve Duvarlar” başlığı altında da Ferruh Başağa, Adnan Çoker ve Burhan Doğançay’ın resimleri var. Sergide İlhan Koman ve Koray Ariş’in de heykelleri mevcut. Giriş katında da bu 20 sanatçının portre fotoğraflarından oluşan, Ara Güler imzalı bir sergi yer alıyor.
19 Haziran’a kadar ziyaret edebileceğin serginin küratörü ise, Sait Faik ve Türk Dil Kurumu ödüllü yazar Ferit Edgü.
Enhanced by Zemanta