iPhone'da Hızlı Yazmanın 5 Adımı

Dokunmatik ekrana alışmakta zorluk çekiyorsanız, jet hızında SMS çekip, e-posta atmanın ve durum güncellemenin yolunu anlatıyoruz. Mobil bir fenomen haline gelen Apple’ın “sihirli” telefonlarından birine sahip oldunuz. Ancak daha önce gerek QWERTY klavye, gerekse standart tuş takımı kullandığınız için, dokunmatik arayüze alışmakta zorlanıyorsunuz. Özellikle birine SMS atarken, e-posta yazarken veya yeni tweet gönderirken adeta çile dolduruyorsunuz.
Öncelikle rahatlayın; zira tüm bu yaşadıklarınız bir alışma sürecinden ibaret ve hepsi geçecek. Kısa süre sonra, iPhone ile mesaj yazmaya alışacak ve hatta diğer tuş takımlarını yadırgar hale geleceksiniz. Eğer bu sürecin daha hızlı işlemesini istiyorsanız, gelin yapmanız gerekenlere bir göz atalım.
1. Adım: Yatay ekranı kullanın
iPhone’un temel işlevlerinde ve pek çok başarılı uygulamasında yatay ekran(landscape mode) özelliği bulunuyor. Yatay ekran özelliği, sadece cihazın hareket algılayıcısının ne kadar güzel çalıştığını göstermekle kalmıyor; özellikle klavyeyi kullandığınız SMS, e-posta, Twitter gibi uygulamalarda daha büyük bir klavye ve tuşlar arasında daha fazla genişlik sunuyor.
Yatakta uzandığınızda veya telefonu yan yatırmanın tuhaf kaçacağı durumlarda belki zor olabilir; ancak mümkün olan her yerde yatay ekranda yazmaya kendinizi alıştırın. Emin olun ki bir süre sonra yatay ekran sayesinde büyük zaman tasarrufu sağlayacaksınız.
2. Adım: Başparmaklarınızla yazın
Telefonu ilk kullandığınız gün, menülere alışmak için işaret parmağınızı tercih etmiş olabilirsiniz; ancak en kısa zamanda her iki başparmağınızı da kullanarak yazmaya alışın. Zira en etkin ve hızlı yazma tarzı iPhone’u yatay ekrana alıp, başparmaklarınızla klavyeye giriştiğiniz zaman ortaya çıkar.
Yatay ekranın sahip olduğu klavye genişliği ve harfler arası mesafe, başparmaklarınızın büyüklüğü nedeniyle yanlış harfe basma riskini de ortadan kaldırır.

3. Adım: Harflere değil; yazıya odaklanın
Tıpkı bilgisayar klavyesinde olduğu gibi; bastığınız tuşlar yerine yazıya odaklanmak her zaman daha hızlı yazmanızı sağlar. Buna alışmak biraz zaman alabilir; ancak biraz emek vererek hızınızın ve isabet oranınızın arttığını görmek bu uğraşa değecektir.
Eğer kazara yanlış bir tuşa bastığınızı fark ederseniz, silip tekrar yazmak yerine, ekrandan parmağınızı hiç kaldırmadan istediğiniz tuşun üstüne getirin. iPhone, yazılacak karakter olarak sizin parmağınızı ayırdığınız tuşu referans alacaktır.

4. Adım: Kısayolları unutmayın
Klavyenin en sıkıcı yanlarından biri, noktalama işaretleri için sürekli geçiş yapmanızın gerekiyor olması. Bu nedenle temel kısayolları öğrenmek de hızlı yazmanın önemli püf noktaları arasında yer alıyor. Örneğin yeni bir cümleye başlamak için nokta koyup; tekrar devam yerine, boşluk tuşuna iki kez basarak bir nokta ve bir boşluk koyup, büyük harfle devam edebilirsiniz. Caps Lock’u açmak için Shift tuşuna iki defa basmanız yeterli. Daha sonra tek bir dokunuşla eski hale dönebilirsiniz.
 


5. Adım: Klavyeler arası geçiş hilesi
Hızlı yazmanın son adımı da, alfabetik ve nümerik klavyeler arasında hızlı geçişi öğrenmekten oluşuyor. Geçiş tuşuna (üzerinde .?123 yazan tuş) basıp, tek bir sayı yazdıktan sonra tekrar geçiş tuşuyla normal klavyeye dönmek fazlasıyla amatör işi.
Bunun yerine, geçiş tuşuna basılı tutup, parmağınızı istediğiniz noktalama işareti veya sayıya getirdikten sonra ekrandan çekmeniz yeterli. Böylece tek bir hamleyle noktalama işaretini koyup, tekrar harflerin bulunduğu klavyeye dönmüş olacaksınız.
 

Son Bir İpucu:
Yatay ekranı özellikle yatağa uzandığınızda kullanmak zor olabilir. Ancak cihazın otomatik olarak bu ekrana geçmesi bazen can sıkıcı bir hal alabiliyor. Bu gibi durumlarda iPhone’u dikey ekrana sabitlemek için Home tuşuna iki defa basıp altta çıkan menüyü sağa doğru kaydırın. Karşınıza gelecek olan iPod kısayolları bölümünde en solda Düşey Yön Kilidi tuşunu bulabilirsiniz. Bu tuşa bastığınızda ekranın otomatik olarak yatay geçişe geçmesini önleyebilirsiniz.

Techno-Labs  
 




Enhanced by Zemanta