Bilgisayarınızda kesinlikle olması gerekenler

Windows Başlangıç Paketi 2011Windows Başlangıç Paketi 2011

Windows'u yeni kurdunuz ama iş bu kadarla bitmiyor. CHIP Online'ın başlangıç paketi emrinizde...

Bilgisayarınıza yeni format mı attınız? Yada yeni bir bilgisayar mı aldınız? Chip Online bilgisayarınız için en uygun programları sizin için buldu. Format sonrası kesinlikle yüklemeniz gereken ücretsiz programları makalemizin ilerleyen sayfalarında bulabilirsiniz.

Herkes bir gün bunu tadacaktır : Windows'unuzu seneler boyunca kullandıktan sonra işletim sisteminiz anlamsız hatalar vermeye başlayabilir. İnternette sörf yapmak, oyun oynamak yada çalışmalarınızı yapmak neredeyse imkansız hale gelir. Tek çözüm format atmaktır. Yeni bir sistem kurmanın birçok faydası vardır. Ama işletim sisteminizi yeniden eskisi gibi verimli kullanmadan önce, bilgisayarınızı yeniden hayata döndürecek doğru yazılımları yüklemeniz gerekir.

Tarayıcı, anti-virüs programı veya anlık mesajlaşma aracı : Bu programlar olmadan Windows'unuzda fazla bir şey yapamazsınız. Chip Online yeni bir sistem kurmuş birinin ihtiyaç duyabileceği ücretsiz programları sizin için araştırdı.

Güvenlik : Virüs ve solucanlara karşı korunmaGüvenlik : Virüs ve solucanlara karşı korunma

Virüslerin ve casus yazılımların en sevdiği hedef Windows kullanıcılarıdır. Sisteminizi bu davetsiz misafirlere karşı korumak için güvenlik yazılımlarının yüklenmesi şarttır.

avast Free Antivirus
Eğer karmaşık araçlar ve güvenlik detayları ile uğraşmak istemiyorsanız, avast Free Antivirus tam size göre.

Bu tam teşekküllü virüs tarayıcısı bir çok koruma modülüyle bilgisayarınızı eş zamanlı olarak korur. E-posta kontrolü, dosya paylaşım araçları koruması, messenger tarayıcısı ve bildirim hizmeti gibi birçok özelliği vardır. Her bileşeni en verimli olacak şekilde kendisi ayarlar. Test merkezi olarak özellikle Avast'ın performansından etkilendik.

İndirme linki : avast Free Antivirus

Spybot - Search & Destroy
Virüs tarayıcınız için mükemmel bir eklenti olan "Spybot - Search & Destroy" tek bir tuş tıklamasıyla Windows'unuzu casus yazılımlara karşı koruyor. Eğer program bilgisayarınızda zararlı bir yazılım bulursa, sadece yazılımın reklam ve casusluk bölümünü yok ediyor, bu şekilde gerçek program hala çalışmaya devam edebiliyor.

Ayrıca Spybot bilgisayarınızdaki "çevrimiçi kullanım izleri"ni silep, bilgisayarınızdan bilgi çalmak isteyen casusların işini daha da zorlaştırabilir. Örneğin ziyaret ettiğiniz web siteleri, açılmış dosyalarınız, başlatılmış programlarınız veya çerezleri silebilir. Bu program tüm tarayıcıları desteklemektedir.

İndirme Linki : Spybot - Search & Destroy

 

Sistem&İnce ayar : Olmazsa olmaz araçlarBu programlar ile eksik Windows fonksiyonlarını tamamlayan pratik araçlara sahip oluyorsunuz.

CCleaner
CCleaner sayesinde bilgisayarınız çok daha hızlı çalışır, çünkü istediğiniz bölümleri analiz eder, tarayıcı çerezleri gibi ihtiyaç duyulmayan ve kullanılmayan dosyaları siler.
Program ayarlarından her başlangıçta temizlenmesi gereken dosyaları seçebilirsiniz. Ayrıca CCleaner her önyüklemede otomatik komple temizlik gibi birçok farklı ayar sunar.

İndirme linki : CCleaner

CDBurnerXP
Ev kullanımı için pahalı Nero paketleri yerine CDBurnerXP gibi ücretsiz yazılımlar tamamen yeterli olacaktır. Bu program sayesinde ses ve veri CD/DVD'leri oluşturabilirsiniz. Ayrıca Blu-ray ve HD-DVD'leri gibi tüm önemli ses formatlarını destekliyor.

İndirme linki : CDBurnerXP

7-Zip

7-Zip arşivleme ve dosyaları çıkarmada sadece en iyi çözüm olarak kalmayıp ayrıca bu hizmetini ücretsiz olarak veriyor.

Bu bedava araç internette kullanılan ZIP, RAR, GZIP, BZIP2, TAR, CAB, ISO, ARJ, RPM ve DEB gibi tüm önemli dosya formatlarını destekliyor. Ama en yüksek sıkıştırma hızına kendine ait olan 7z formatında ulaşıyor. Ayrıca 7z formatıyla kendi kendine ayıklanan arşivler oluşturabilirsiniz.

İndirme linki : 7-Zip

Multimedya : Bilgisayarınızda daha fazla eğlence

Microsoft, Windows Media Player ile zaten güçlü bir yazılım sunuyor, ama internet ağlarını ve videoları kesintisiz bir şekilde oynatmak için başka yazılımlara ihtiyacınız var.

VLC Media Player
VLC Media Player her türlü kullanıcının bilgisayarında olması gereken bir yazılım. Bu açık kaynak kodlu program tüm önemli dosya formatlarını oynatabiliyor. Örneğin DVD, VCD, MPEG ve DivX'leri oynatmakta hiçbir sıkıntı geçmiyor. Aynı zamanda bu oynatıcı "MPEG- ve DivX-streaming" dosyalarını da destekliyor, bu şekilde videolarınızı daha indirme aşamasındayken izleyebiliyorsunuz.

Yeni versiyonu ile birlikte yeni bir görünüme kavuşan program aynı zaman yeni özellikler de sunuyor. Bir video veya ses dosyasının sesinin kısık olma ihtimaline karşın teorik olarak yüzde 200'e kadar açabiliyorsunuz. Ayrıca isteğiniz doğrultusunda "VLC Media Player" albüm kapağı araması yapabiliyor.

İndirme linki : VLC Media Player

Adobe Flash Player
Eğer internetinizin keyfini tam anlamıyla sürmek istiyorsanız, "Adobe Flash Player" bilgisayarınızda kesinlikle olması gereken bir program. Ancak bu bedava araç ile internette bulunun her türlü flaş animasyonunu tarayıcınızdan oynatabilirsiniz.

Ses ve video dosyaları, flaş animasyonlar veya tarayıcı oyunları... Bu içerikteki hiçbir internet sitesi bu yazılım olmadan tam anlamıyla görüntülenmiyor. Bunun için bilgisayarınızda "Adobe Flash Player"ın son versiyonu yüklü olmalı.

İndirme linki : Adobe Flash Player

Online : Her zaman internet

Online : Her zaman internetSörf yapmak, chat yapmak veya telefon görüşmeleri yapmak : Bu yazılımlar olmadan internet dünyasında bunları yapmak çok zor...

Firefox
İnternet Explorer'ın en büyük rakibi olan Mozilla Firefox, Windows ile birlikte gelen İnternet Explorer'dan birçok yönüyle daha üstün. Daha güvenli, daha iyi donanımlı ve en önemlisi genişletilebilir özellikler sunuyor.

Bu açık kaynaklı proje belli bir grup tarafından sürekli genişletiliyor ve yeni özellikler kazandırılıyor. Firefox'un bu kadar popüler olmasındaki diğer bir neden ise şüphesiz fonksiyonlarının sayısız eklenti ile desteklemesi.

İndirme linki : Firefox

Skype
Ücretsiz telefonla görüşme yazılımı Skype geçtiğimiz birkaç sene içinde internet telefonu ve videolu görüşme konusunda standart bir araç haline geldi.

Bu ücretsiz program ile karşılıklı olarak veya bir konferansta 25 kişiyle aynı zamanda görüşebilirsiniz. Telefon görüşmeniz sırasında aynı zamanda mesaj gönderebilir veya dosya alışverişi yapabilirsiniz.

Skype Linux, Mac OS işletim sistemlerinde çalıştığı gibi aynı zamanda bazı cep telefonlarında da çalışabiliyor. Bizim düşüncemize göre Skype, Windows'un standart programları arasında yer almalı.

İndirme linki : Skype

 Office : Büronuz için ücretsiz yazılımlar

Office : Büronuz için ücretsiz yazılımlarMektup yazmak, belgelerinizi okumak veya PDF dosyaları oluşturmak.. Bu ücretsiz araçlar ile her türlü büro işiniz için en iyi şekilde donatılmış olacaksınız.

OpenOffice
Eğer Microsoft Office'e o kadar para vermek istemiyorsanız size alternatif bir yazılım olan OpenOffice'i öneriyoruz. Bu ücretsiz Office programı gün geçtikçe daha da popüler oluyor. Sadece özel olarak değil bir çok şirkette bu ücretsiz Office paketini kullanıyor.

OpenOffice metin düzenleme, tablo-işlem, sunum, çizim,veritabanı yönetimi ve denklem düzenleyicisi gibi bir Office paketinden beklenecek tüm özellikleri sunuyor.

İndirme linki : OpenOffice

PDFCreator

Eğer kendi PDF dosyanızı oluşturmak istiyorsanız, dönüştürme hatalarını en aza indiren bu ücretsiz yazılım tam size göre.

Bu ücretsiz yazılım ile herhangi bir programın yazdırma fonksiyonu ile kendi PDF dosyaınızı oluşturabilirsiniz. Program kendisini Windows'a yazıcı olarak tanıttığı için dokümanlarınızı otomatik olarak PDF dosyası halinde kaydedebilirsiniz.

Nerdeyse tüm platformlarda kalite kaybı olmadan görüntülenebilen PDF dosyaları; başkalarına gönderilen araştırma yazıları, sunumlar veya diğer önemli belgeler için mükemmel bir format.

İndirme linki : PDFCreator

 Fotoğraflar & Resimler

Fotoğraflar & ResimlerSabit diskinizin çektiğiniz fotoğraflarla veya internetten indirdiğiniz resimlerle yeniden dolması sadece birkaç hafta alır. Bu ücretsiz yazılımlar ile bu yükü hafifletebilirsiniz.

Paint.NET
Paint.NET özellikle Windows XP ve üstü için geliştirilmiş bir resim düzenleme aracıdır. Washington State Üniversite'si ve Microsoft ile ortak hazırlanmış bu program "MS Paint" uygulamasının bir alternatifi olarak düşünülmüştür.

Pahalı yazılımların sunduğu birçok özelliği sunan bu program aynı zamanda birden çok katmanda çalışma desteği de sunar.

İndirme linki : Paint.NET

Picasa
Picasa sabit diskinizdeki resim ve videoları çekim tarihine göre otomatik olarak sıralar. Bilgisayarınıza bir dijital kamera bağladığınızda, yeni fotoğrafları Picasa ile tek bir maus tıklamasıyla düzenleyebilirsiniz.

İstediğiniz fotoğrafları e-posta ile gönderebilir, yazdırabilir veya dışa aktarabilirsiniz. Doğrudan yazılım üzerinden fotoğraflarınızı CD'ye basabilir veya internete yükleyebilirsiniz.

Güncel sürümünün yenilikleri arasında "Sync to Web" özelliği ve "Retouch" aracı bulunuyor. Bir hesabınız olduğu takdirde tüm dosyaları Picasa web albümü ile eş zamanlayabilirsiniz. "Retouch" aracı ile fotoğraflarında çizikler gibi kalite kusurlarını giderebilirsiniz.

İndirme linki : Picasa
Kaynak: Chiponline