İşte Türk Telekom'un yeni internet paketleri!

Türk Telekom yeni net paketleri ile 100 Mbit'e ulaştı ama yeni kotalarla yine "pes" dedirtti!

Türkiye'yi VDSL2 teknolojisiyle 50 Mbps ve 100 Mbps hızlara taşıyacak olan Türk Telekom, ADSL2+ teknolojisiyle de 16 Mbps'ye kadar hızda genişbant erişim sağlayacak. 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak yeni internet paketleri tüm internet servis sağlayıcıları aracılığı ile kullanıcıları yeni bir boyuta taşıyor.

Türk Telekom'un yeni internet paketleri Kartepe'de düzenlenen bir toplantıyla basın mensuplarına duyuruldu. Toplantıya Türk Telekom CEO'su K. Gökhan Bozkurt, Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan ile Türk Telekom Operasyon Başkanı Memet Atalay katıldı.

Müşteri memnuniyeti odaklı bir anlayış ile geliştirdikleri paketlerin sunduğu avantajlara dikkat çeken Türk Telekom Pazarlama ve İletişim Başkanı Erem Demircan şöyle konuştu:
"Ürün ve hizmetlerimizi güçlü altyapımızla sürekli geliştirerek ülkemizde internetin dönüşümüne öncülük ediyoruz. En son olarak kullanıcıları VDSL2'de 100 Mbps, ADSL'de 16 Mbps hızla tanıştırıyoruz. Hızımızı artırırken internet kullanıcılarına, müşteri odaklı bir yaklaşımla bu yeni internet paketlerini daha yüksek hızlarda ve kotalarda sunuyoruz. Bu kapsamda adil kullanım noktasına ulaştıklarında kullanıcıların internet hızları 512 kbps yerine 1 Megabit olacak. Kullanıcılar önümüzdeki dönemde yeni kota ve hız seçenekleri eklediğimiz avantajlı internet paketlerimiz arasından kendilerine uygun olanı seçerek yararlanabilecekler."
Yüksek hızda yeni limitsiz paketler
VDSL2 100 Mbps'ye kadar (100 GB Adil kullanım noktaları)
VDSL2 50 Mbps'ye kadar (100 GB Adil kullanım noktaları)
VDSL2 32 Mbps'ye kadar (50 GB Adil kullanım noktaları)
ADSL2+ 16 Mbps'ye kadar (50 GB Adil kullanım noktaları)

Mevcut limitsiz paketler için yeni adil kullanım noktaları
ADSL 8 Mbps'ye kadar (Yeni 25 GB Adil kullanım noktaları)
ADSL 8 Mbps'ye kadar (Yeni 100 GB Adil kullanım noktaları)

Yeni limitli paketler ve kotalar
ADSL2+ 16 Mbps'ye kadar 5 GB
VDSL2 32 Mbps'ye kadar 10 GB
VDSL2 50 Mbps'ye kadar 15 GB
VDSL2 100 Mbps'ye kadar 20 GB

Türk Telekom, internet paketlerini güncellerken adil kullanım konusunda da değişikliğe gidiyor. Daha önce adil kullanım hakkı dolduğunda kullanıcıların bağlantı hızı 512 Kbps'ye düşürülüyordu. Yeni düzenlemeyle bu hız 1 megabit olarak değiştirilecek. Yani hakkınızı doldurduğunuzda artık 1 megabit ile yetinmek zorunda kalacaksınız. Ay başında hızınız tekrar normale dönecek.
Yeni düzenleme ve paketler her ne kadar "internet uçacak" çağrışımını yapsa da, belirlenen kota ve adil kullanım sınırları bir kez daha işin tadını kaçırıyor. Adil kullanım kavramı artık dünyanın her yerinde var; orasına bir şey diyemiyoruz. Ama gönül isterdi ki bu sınır biraz daha yüksek ve makul bir seviyede olsaydı.

Örneğin parasını verip 100 Mbit'e kadar internet alan bir kullanıcı, bunun tadını ancak 100 GB'a kadar çıkartabilecek. Super Online'ın aynı hızda verdiği fiber internette de adil kullanım sınırı var ama orada bu rakam 500 GB. Zaten 100 Mbit interneti olan birine 100 GB'ı aşma demek oldukça garip bir durum.

Hız serbest ama benzin yine yok!
Kotalı tarifelerde durum daha da ilginç16 Mbit'e kadar bağlantının kotası sadece 5 (yazıyla beş) GB olarak belirlenmiş. 100 Mbit'e kadar bağlantı için koyulan kota ise 20 GB ile sınırlı.

Bu arada dikkat edilmesi gereken, bağlantı hızlarının hep "xx'e kadar" şeklinde veriliyor olması. Yani Türk Telekom size bu hızları garanti etmiyor. Şu an yürürlükte olan 8 Mbit'e kadar internet tarifesini kullanan kaç kişi tam anlamıyla bu hızı alabiliyor? Bu soru akla geldiğinde, yeni paketler hakkında ister istemez yeni soru işaretleri de oluşuyor.

Kısacası önümüzde gaza basabileceğimiz bir otoban var ama altımızdaki arabanın benzini bitmek üzere. Bu yüzden yabancı plakalı araçlar yanımızdan şimşek gibi geçerken, biz benzinimiz bitmesin diye kağnı hızında gitmeye devam ediyoruz...