Film Sözlüğü: Büyütme düğmesi

Film Sözlüğü: Büyütme düğmesiFilm Sözlüğü, her ay sinema ve televizyon sektörünün sıkça kullanılan bir terimini örnekleriyle açıklayan nadide köşemiz. Bu ayın terimi; Büyütme düğmesi.
Büyütme düğmesi, şamata amaçlı başlayan ama sonunda gerçekten sinema literatürüne giren bir kavram. Şimdi bir güvenlik kaydını inceleyen FBI ajanı ve gözlüklü bir bilgisayar operatörü hayal edelim. Uzaktan, berbat bir açıyla, piksel piksel çekilmiş bulanık görüntüye bakan ajan, operatöre “yaklaştır, daha yaklaştır, şimdi netleştir” dedikçe, bulanık görüntü, şüphe götürmez bir kanıt haline gelir.
Gerçek hayatta, uzun pozlanmış, kumlu, bulanık görüntüleri netleştirmeye çalışan imaj geliştirme yazılımları mevcut ancak hiçbiri, orijinal görüntüde olmayan bir plakayı, insan yüzünü ortaya çıkaracak kadar sihirli değil.
Film Sözlüğü: Büyütme düğmesi“Büyütme düğmesi”ne örnek olarak, “No Way Out”, “Blade Runner”, “Disturbia”, “Pembe Panter”, “Enemy of the State”, “Stargate”, “Charlie’s Angels”, “Underworld” ve “Avatar” verebiliriz.
“Büyütme düğmesi”, ilk kez şamata amaçlı söylenmiş olabilir ama bugün senaryolarda mucizevi bir görüntü büyütme sahnesi varsa, parantez içinde “enhance button” yazdığını görebilirsin.

Yorumlar