Google'da işe girmenin yolları neler?

Mountain View, california Google'ın insan kaynaklarından sorumlu başkan yardımcısı Laszlo Bock, geçen Haziran'da New York Times'tan Adam Bryant'a verdiği röportajda, şirketin "not ortalamaları ile test puanlarının işe alma açısından yararsız kriterler olduğu" sonucuna vardığını söyledi. "Bunların hiçbir şey ifade etmediğini gördük" diyen Bock ayrıca, "Google'daki üniversite eğitimi görmemiş çalışan sayısı zaman içinde artarak, bazı ekiplerde yüzde 14 gibi bir orana ulaştı" dedi. Birçok kişinin "Çocuğum nasıl iş bulacak?" diye sorduğu bir dönemde Google'ı ziyaret ederek, bu soruya Bock'tan yanıt almanın yararlı olacağını düşündüm. Bock, yanlış anlamayı önlemek için söze "İyi bir ortalama tabii ki kötü bir şey değil" diye başlıyor.
 
Google'daki çoğu iş matematik, bilgi işlem ve programcılık becerisi gerektiriyor. Yani iyi ortalamanız bu alanlara uygulayabileceğiniz becerileri yansıtıyorsa bir avantaj. Ama Google daha fazlasını istiyor. Bock, "Şirkete eleman alırken beş kategoride değerlendirme yapıyoruz. Teknik bir iş sözkonusu olduğunda, programcılık yeteneğinizi ölçeriz. Şirketteki işlerin yarısı teknik özelliğe sahip. Ama her işte aradığımız birinci özellik IQ değil, genel bilişsel yetenek; yani öğrenme yeteneği. Hazırlıksız iş yapabilme yeteneği. Farklı bilgi kırıntılarını bir araya getirme yeteneği. Bunun düzeyini belirlerken emin olmak için, yapılandırılmış davranışsal mülakatlarla doğrulayarak ölçüyoruz" diye açıklıyor.
 
Bock, "İkinci kategori liderlik; geleneksel liderlikten ziyade özellikle yenilikçi liderlik. Satranç kulübü başkanlığı, satış departmanı başkan yardımcılığı gibi unvanlar geleneksel liderlikle ilgili. Bu konuma ne kadar sürede geldiğiniz umurumuzda değil. Biz ekip çalışması sırasında bir sorunla karşılaştığınızda doğru zamanda devreye girip liderlik yapıp yapmayacağınızla ilgileniriz. Aynı ölçüde önemli bir diğer konu da, geri çekilip bir başkasının liderlik yapmasına izin verip vermeyeceğiniz. Çünkü bu ortamda etkili bir lider olmak için yetki devrine hazır olmalısınız" diyor. Başka neler var? Bock'a göre "Bir sorunu çözmek için devreye girmek sorumluluk ve sahiplenme duygusu, geri çekilip başkalarının daha iyi fikirlerini kucaklamak da alçakgönüllülük gerektirir". Bock "Başkalarının katkı yapmasına uygun ortam yaratmak basit alçakgönüllülük değil, entelektüel tevazu gerektirir. Alçakgönülü olmazsan öğrenemezsin" diyor.

Bu yüzden araştırmalar, önemli işletme okullarını bitiren birçok kişinin performansının zamanla durgunluk dönemine girdiğini gösteriyor. Bock, "Başarılı ve parlak kişiler nadiren başarısızlık yaşar. Bu nedenle başarısızlıktan ders almayı öğrenemezler. Böylece temel bir değerlendirme hatası yaparlar: İyi şeyler ben bir dahi olduğum için olur. Kötü bir şey oluyorsa, sebebi bir budaladır veya yeterli kaynak bulamamışımdır ya da piyasa kötüdür. Buradaki en başarılı insanların, yani işe almak istediğimiz türden kişilerin çok kararlı olduğunu gördük. Bu kişiler ateşli bir şekilde tartışır. Görüşlerini büyük bir kararlılıkla savunur. Ama 'Burada yeni bir durum var' dediğinizde, 'Ha, işte bu işi değiştirir; sen haklısın' diye cevap verirler" diyor. En az önem verilen kategori ise "uzmanlık". Bock, "Bilişsel yeteneği yüksek, doğuştan meraklı, öğrenmeye hevesli, yenilikçi liderlik becerilerine sahip birini insan kaynakları veya finans biriminde işe alırız. Bu alanlarla ilgili fazla bilgisi olmayan bu kişiyi, tek bir iş yapan ve o işte dünya çapında uzman olan biriyle karşılaştırırız. Uzman 'Bunu daha önce 100 kez gördüm, şöyle yapmalısın' der. Uzman olmayan kişi de çoğu kez aynı şeyi söyler çünkü bu genellikle çok zor bir şey değildir. Tabii, uzman olmayanlar ara sıra işleri berbat eder. Ama arada bir de yepyeni bir çözüm üretirler. İşte bu çok değerlidir" diyor.

Bock'un işe alma konusundaki görüşünü şöyle özetleyebiliriz: Günümüzde yetenek kendini çok farklı şekillerde gösterebildiği ve geleneksel olmayan birçok yolla edinilebildiği için, işe alım sorumluları sadece gözde üniversitelerin mezunlarını değil her adayı dikkatle değerlendirmeli. Bock şöyle devam ediyor: "Çünkü okula gitmeyip kendi çabalarıyla başarılı olan insanlara bakınca, bunların istisnai kişiler olduklarını görürsünüz. Böyle insanları bulmak için elimizden geleni yapmalıyız." Google, not ortalaması gibi geleneksel ölçütlerin ötesine bakabiliyor. Ama gençlerin çoğu için üniversiteye gitmek, hâlâ birçok beceriyi edinmenin en iyi yolu. Ancak Bock onlara önemli bir şey söylüyor: Dikkat! Diplomanız bir işi yapma yeteneğinin göstergesi değildir. Dünya sadece bilginizle neler yapabileceğinize önem ve değer verir. Yenilikçiliğin gittikçe ekip çalışmasına özgü bir şey olduğu bir dönemde, çok sayıda sosyal beceriye -liderlik, alçakgönüllülük, işbirliği, uyumluluk, öğrenmekten hoşlanmak- de önem verilir. Hangi alanda çalışırsanız çalışın bu geçerlidir.

Thomas L. Friedman - New York Times

Yorumlar