Sıra dışı şehir taşıtları

Hayatımız otobüs, metro, dolmuş, taksi, tramvay, vapur, metro, otobüs şeklinde geçiyor. Büyüyünce scooter, daha büyüyünce otomobil istiyoruz ama şimdilik bunlara tek alternatif bisiklet gibi görünüyor. Büyük şehirlerden birinde oturuyorsan o da biraz zor gerçi. Seni bir yerden bir yere şen şakrak götürecek taşıtlar da yok değil aslında.
Watercar
iXi: iXi, şeker bir bisiklet. En önemli özelliği zincir değil, kayış kullanıyor olması. Bisiklete binerken mutlaka zinciriniz atmıştır, sonra işiniz yoksa onu yerine takmaya çalışın, önce eliniz yüzünüz, sonra gidon, gres yağı olsun. Çıkmaz da kolay kolay gres yağı. Bu yüzden iXi reklamlarında topuklu ayakkabılar, şık döpiyesler fink atıyor. Bu kayış sayesinde bacaklarınızdaki gücün %98’i tekerleklere aktarılıyor, yani bu konuda zincirden daha başarılı. Tamamen alüminyum gövdesi ortadan ikiye ayrılıp katlanıyor ve kolayca taşınabiliyor. Ön frenler, motosikletlerde kullanılan disk frenlerden. Ayrıca iXi’ye binerken çanta taşımaya gerek yok. Selesinin altında, burnundaki siyah kısımda, gövdesinde gizli bölmeler var. Diğer lüksler; boyunuza göre açısı değişen gidon, gidonun iç tarafındaki bardak ile iPod koyma kısmı ve sepet. Bayıldık! Fiyatı 800 dolar.
Jeep Rubicon SPORT AWD: Jeep’in bisiklet ürettiğini bilmiyorduk. Meğer üretiyormuş. Hem de adına yakışır, 2x2 bisikletler! Normal bisikletiniz arkadan çekişlidir biliyorsunuz, Rubicon SPORT AWD ise dünyanın ilk iki tekerlekten çekişli bir dağ bisikleti. Zor yol koşullarında, ıslak arazide arka tekerlek yola tutunuşunu kaybettiğinde ya da arka tekerleğin tek başına yetmeyeceği kadar dik yollarda zor durumda kaldığınız zaman, tek düğmeyle bisikletin gövdesi içindeki şaft sistemi harekete geçiyor ve böylece ön tekerleğe de güç aktarılmaya başlanıyor. Yokuş inerken ve dik açılı virajlarda da işe yarıyormuş. Ayrıca çift amortisörlü. Fiyatı 1230 dolar.
Segway Centaur: Segway, dendiği gibi hayatımızı filan değiştirmedi. Ama binmişliğimiz var ve itiraf etmeliyiz ki çılgınlar gibi eğlenceli. Nasıl devrilmediğine şaşırıp kalmaktan eğlenmeye başlamanız biraz zaman alıyor gerçi. Centaur’un ismi, mitolojideki yarı at yarı insan Sentor’dan geliyor. Haklılar, bisiklet deseniz değil, ATV deseniz değil, Ginger deseniz değil. Centaur’da da jiroskop mevcut, yani iki tekerlek yapabiliyorsunuz. Yapılabilinecek akrobasiyi hayal etmek bile zor. Ön tekerlekleri kolaylıkla şahlandırıp kullanabiliyorsunuz. Normalde yönünüzü, ön tekerlekler, mekanik olarak çevirerek, yani bisikletteymiş gibi belirliyorsunuz. Ön tekerlekler havadayken yön vermek için yine gidonu istediğiniz yöne çeviriyorsunuz ama arka tekerlekler dönüyor. Yapılması kesinleşmiş, ancak henüz üretime geçmemiş bir konsept araç.

Nissan Pivo
Nissan Pivo: Pivo için füturistik şehir otomobili deniyor. Artık otomobilde her şey bilgisayarlarla kontrol edildiği için, yani mekanik bağlantılara ihtiyaç kalmadığı için kabini kendi ekseninde 180 derece dönebilen bir otomobil yapmak da mümkün olmuş. Yani neresi önü, neresi arkası belli değil. Araç pille çalışıyor ve isterseniz sesle kontrol edebiliyorsunuz. Önde sürücü ve ortada iki kişi daha olmak üzere üç kişi taşıyor. Tabii henüz sadece konsept.
IKOO: IKOO, elektrikli mini bir motosiklet. Ya da bisiklet. Bilemedik. Şarj edilebilir pilleri, saatte 30 km hız yapabiliyor ve menzili de yine 30 km. 600W gücündeki motoru 6 saatte şarj oluyor. Paslanmaz çelikten yapılmış ve katlanabiliyor. 32 kilo ağırlığında, yani iki kişi rahatlıkla taşıyabilir. Fren lambaları ve farlarıyla daha çok bir motosikleti andırıyor. En güzel yanı ise, diğer elektrikli araçlar gibi pili bitmeye yakın bir ışıkla uyarmıyor, benzin göstergesi gibi bir akü seviyesi göstergesi var. Fiyatı 999 dolar.
RevoPower
RevoPower: RevoPower, bir bisiklet torpil cihazı. İnişli çıkışlı şehirlerde kan ter içinde kalmamak için düşünülmüş. Revo’yu bisikletinizin ön tekerleği ile değiştiriyorsunuz, böylece bisikletiniz 2 silindirli, 25 cc.lik, 1 beygir gücünde, saatte 32 km yapan bir motosiklete dönüşüyor. Üstelik herhangi bir bisiklete takılabiliyor ve söylediklerine göre hiçbir teknik bilgisi olmayan biri de bu işlemi yapabilir. Benzin deposu ise suluk gibi bisikletin gövdesine takılıyor ve 4 litre benzinle 300 km’den fazla yol gidebiliyor. Tabii bu arada siz isterseniz pedal çevirin, isterseniz çevirmeyin. Fiyatı 400 dolar.
Scorpion: Scorpion, bir trike; yani üç tekerli bir bisiklet. Gezinti için ideal ama yarı yatar pozisyonda kullandığınız için hız da yapabilirsiniz. Gücü üç tekerleğe de veriyor, böylece yüksek çekiş sağlıyor. Disk frenleri ve üç süspansiyonu var.
Watercar: Tam bir şehir aracı denemez ama deniz kenarında yaşıyorsanız buna bayılacaksınız; bir deniz arabası. Amfibik otomobiller, yani hem karada hem suda gidebilen araçlar genellikle suda tıntın bir tempo tutturur. Ayrıca sudan karaya, karadan suya geçerken durup gerekli ayarları yapmanız gerekir. Watercar ise durmadan suya girmenize olanak tanıyor ve suda saatte 72 km hız yaparak en hızlı amfibik otomobil unvanını da elinde tutuyor. Utanmasa, sürat teknesi diyebilir kendisine yani.
Ezee Quando: Bu pilli bisiklet 30 saniye içinde katlanıyor; ama ne katlanmak! Neredeyse çantanıza sığacak kadar ufalıyor. Üstelik katlanır bisikletlerde gayet standart bir sorun olan katlı halin dengesizliği durumu bunda söz konusu değil. Pedal çevirmeden saatte 25 km hız yapabiliyor. 324Watt’lı pilin menzili 30 kilometre. 3,5 saatte şarj oluyor ve çelikten yapılmış.
CarryBike: Otobüse bisikletle binemezsiniz. En azından bisikletiniz CarryBike değilse binemezsiniz. CarryBike katlanır bir bisiklet. Ama bagaja sığmak için değil, üzerine bayul koyun diye katlanıyor. Bir nevi çekçek kendisi. Gerçekten dahice!
Guru MaestroMaestro, bisikletlerin Ferrari’si. 7 kilodan hafif olmasını, %70’inin karbonfiber oluşuna borçlu. Tabii bu durumda fiyatı da uzay çağı fiyatı oluyor ve 4905 dolardan başlayıp 7500’e kadar uçuyor. Ancak başka hangi bisiklet pedalı çevrilmeye başlandıktan sonra üçüncü turda 30 km hıza çıktığını iddia edebilir?

Yorumlar