Dijital Kamera Alıyoruz

Dijital kamera almaya karar verdin ve alışveriş sitelerini kurcalamaya başladın. Neredeyse dilini bilmediğin yabancı bir memlekete düşmüş kadar şaşkınlaştığını görür gibiyiz. Fotoğraf makinesi alışverişi, olanca karmaşıklığı ile dağ gibi dikiliyor önünde. Paniğe gerek yok, bu işi çözeceğiz.


Point and Shoot: Önce amacımızı belirlememiz gerek. Başlangıçtan orta seviyeye kadar olan kullanıcıları, kompak bir makine tatmin edecektir. Daha profesyonel kullanıcılara, daha fazla bütçe gerektiren DSLR makineleri önereceğiz. İşlerini deviant'a yüklemeyi profesyonellikten saymıyoruz yalnız. Kompak makineler işini görecektir. Bas çek makinelerin, hala en çok satılan seriler olmasının bir sebebi var. Kullanması kolay, hafif, küçük ve günlük kullanıcıyı memnun edecek özelliklere fazlasıyla sahipler. Yine de en ucuzunu gözüne kestirip cebe atacak kadar basit değiller. Alırken dikkat etmen gereken başlıkları sayalım:
a) Çözünürlük: Çözünürlük, hala en büyük endişe. Öte yandan makinelerden biraz anlamaya başladığında, endişe etmen gereken konular arasında en önemsizi olduğunu göreceksin. Artık 8 megapiksel'den küçük makine bulman pek mümkün değil. 5 mp bir makine ile, 320 dpi'da 13x18 fotoğraflar bastırman mümkünken, 8 mp bir makine sana haydi haydi yeter. Kocaman baskılar alacağım diyorsan, gidip 14.7 mp bir makine de alabilirsin elbette. Kafan rahat olsun bu konuda.
b) Zoom: Artık dijital zoom ile müşteri kandırmaya çalışan markalar kalmadı. En sıradan makinede bile x3 optik zoom bulunuyor. Markasız veya Çin malı makinelerden kaçınmak için bir sebep daha.
c) LCD: 3 inçten küçük bir LCD almamaya özen göster, vizör kullanıyor olsan bile. Epey ucuz makineler dışında 2.5 inçten küçük LCD ekran kalmadı. Dokunmatik ekran, ışık şartlarına göre parlaklığın ayarlanması gibi foksiyonlar her zaman keyiflidir ama cebini zorlayacaksa rahatlıkla feragat edebilirsin.
d) Video performansı: Saniyede 30 kare, 
1280x720 piksel video çeken bir makine, seni uzun süre mutlu edecektir. Standart hala 640x480 piksel ancak uzun süre böyle kalmayacak. DivX formatında video çeken makineler bile mevcut. Video konusu tamamen keyfi ancak kamera ihtiyaçlarına göre bütçeye biraz ekleme yapmaya değer.
e) Pil ömrü ve hafıza kartı cinsi: Artık Ni-MH kalem pil kullanan makine kalmadı gibi, hepsi lityum iyon pillerle geliyor. SD, en popüler hafıza kartı formatı Sony MemoryStick, Olympus ise xD formatlarında ısrar ediyor. Kameranızı bu markalarda seçerseniz, bir sonraki makinenizi de büyük ihtimalle (sırf kartlarınızı kullanmaya devam etmek için) aynı marka alacağınızı unutmayın ve buna göre seçim yapın. CompactFlash formatı, kompak makinelerde giderek terkedilirken DSLR'lerde hala en popüler format.
f) Görüntü sabitleme ve yüz tanıma: Kompak bir makine alırken artık en fazla bunlara dikkat edilmeli. Yüz tanıyan bir makine, fokusa buna göre ayar çekecektir. Görüntü sabitleme ise, doğru ışık ayarları ve deneyimli bir el ile bir miktar halledilebilecek bir konu olmasına rağmen neden uğraşasınız ki? Öte taraftan, görüntünün derinliğinden veya avlayacağın objenin hareketinden kaynaklanan bulanıklıkları doğru ayarlarla düzeltmen mümkün olmayabilir. Bu durumda görüntü sabitleme özelliği yardıma yetişir.
Bu sistemlerde, hareketlerini tespit eden jiroskoplar bulunur, biri yatay, diğeri de dikey hareketleri tespit eder. Bir işlemci bu bilgileri sürekli işler, bazı işlemciler saniyede bin kereye kadar! Bu işlemci, lense veya görüntü algıyacıya (aldığın makineye göre değişir) ince ayarlar veren minik motorları çalıştırır. Yine de etkileri sınırlıdır ve bir tripodun yarattığı muziceleri yaratmazlar. Üstelik makine tripoda bağlandığında kapatılmaları gerekir çünkü bu minik motorların da bir titreşimi vardır.
DSLR: Fotoğraf çekmeyi ciddiye almaya başlayıp işin dijital tarafında kalmayı düşünüyorsan, hayatına DSLR diye yeni bir kavram girmesine hazırlan. DSLR makineler, kocaman single lens reflex makinelere dijital görüntü algılayıcılar eklenmesi ile üretildi. Bas çek makinelerin koyu renklerinde ve yüksek kontrastlı kısımlarında görülen noise (CCD algılayıcıların cilvesi) sorununun yaşanmadığı, kadraj ve ışık konularında kontrolün elinizde olduğu, diyafram ve enstantane ayarlarının tamamen manuel yapıldığı, çok cici makineler DSLR'ler.
DSLR'ler, kompak makinelerin sabit objektiflerinin aksine, SLR makineler gibi istediğin lensi seçmene izin verir. Prime, zoom, telefoto, geniş açı gibi özelliklere sahip lensleri ihtiyacına göre seçebilirsin. Ancak unutmamalısın, lensler hala çok pahalı ve hala aynı prensiple satılıyor; ne kadar ödersen o kadar iyi alırsın.

Sabit odak uzaklıklı prime lensler (standartı 50 mm.dir), daha hızlıdır, zoom lenslerden çok daha hassas mühendislik ürünüdür. Diyaframı daha fazla kısabilirsiniz. Öte taraftan zoom lenslerin bir tanesini çantaya atıp gönül rahatlığıyla fotoğraf avına çıkabilirsin. Profesyonel düşünmüyorsan, zoom lensler işimizi görecektir. Makro objektif alırken, avladığın objeyle birlikte, muhtemel hataların da büyüyeceğini hatırlamalısın. Bu yüzden makro objektife yapılan yatırım bütçesine, uygun flaş için de bir bütçe eklemen gerekebilir. Standart makro lensler, 90 ile 105 mm arasıdır. 500 mm'den düşük lenslere ise geniş açılı lens denir, manzara çekimleri için uygundur. 13 mm'ye kadar düşen süper geniş açılı objektifler var

Yorumlar