Bitcoin nedir?

Bitcoin logosu
Bitcoin (sembolü: ฿, kısaltma: BTC) herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Noktadan sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir.


Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçti. Manifestonun yazarı Satoshi Nakamoto'dur fakat muhtemelen gerçek ismi değildir. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla sınırlıdır.
Zaman ve bitcoin sayısı grafiği

Herhangi bir merkezden üretilmeyen Bitcoinler, Bittorent ağlarına benzer şekilde noktadan-noktaya dağıtık bir ağ özelliği gösterir. Bu ağda gerçekleşen ödemeler diğer noktalara anında ulaşır, böylece hangi adresten hangi adrese ödeme yapıldığı kayıtlara geçer. Böylece toplanan kayıtlar blok adı verilen yapıların içinde yer alır. Her bir blok üzerinde yüksek işlem gerektiren bir hash algoritması uygulanarak, belli bir sıfır sayısıyla başlayan ifadenin bulunması istenmektedir. Yaklaşık 10 dakikada bire tekabül eden bu işlemi gerçekleştiren ilk kullanıcıya sıfırdan 50 BTC (şu and 25 BTC) ödül olarak verilir. Böylece Bitcoin'ler emisyona sürülmüş olur. Her bir blok kendisinden önce gelen son bloğun da hash ifadesini içerir. Böylece bozulması oldukça zor (%51 saldırısı hariç) bir blok zinciri oluşur. Bundaki amaç da, çifte harcamayı önlemek ve gönderimleri kayıt altında tutmaktır. Verilen ödül miktarı her 210 bin blokta bir (yaklaşık 4 senede bir) yarıya düşürülür (50,25,12.5,...).




Bitcoin nerede kullanılabilir? 



İşte Bitcoin kabul eden popüler siteler:

1.  Wordpress
2.  Reddit
3.  Internet Archive 
4.  4chan
5.  Namecheap
6.  Mega
7.  Lumfile
8.  Torrent Leech
9.  Filecould.io
10.  Lewrockwell

Bunlar Alexa sıralarına göre popüler olanlar. Ayrıca Güney Kıbrıs'ta özel bir üniversitenin Bitcoin ile öğrenci alacağını duyurması da bir hayli ilginç.

Bitcoin kullanabilmek için iki seçeneğiniz var: Bilgisayarınızda ya da akıllı telefonunuzda bir istemci program çalıştırmak veya web üzerinde sunulan cüzdan hizmetlerinden birine üye olmak.

Bilgisayarınızda açık kaynak kodlu orijinal Bitcoin istemcisini çalıştırabileceğiniz gibi, farklı işlevler sunan bazı programları da kullanabilirsiniz. Aşağıda bu programları ve özelliklerini bulabilirsiniz.

Bitcoin-Qt


Bitcoin projesinin kurucusu Satoshi Nakamoto tarafından yazılan orijinal yazılımdır. Eğer bir program seçme konusunda kararsız kalırsanız bu en uygun olacaktır. Bu uygulama, bitcoin ağının ana omurgasını oluşturur ve noktadan-noktaya (p2p) çalışan bir istemcidir. Satıcılar, hevesli kullanıcılar, geliştiriciler ve projeyi desteklemek isteyen herkes için en uygun olan yazılımdır. Bitcoin-Qt uygulamasını çalıştıran kullanıcılar en üst düzeyde güvenlilik ve gizliliğe sahip olurlar. Fakat aynı zamanda bilgisayar kaynaklarını oldukça tüketen bir uygulamadır. Ayrıca diğer kullanıcıların da size bağlanabilmesi için arkaplanda açık vaziyette tutulması gerekir. Eğer bilgisayarınız düşük donanımlı ise ya da ilk seferde uzun süren başlangıç aşamasını istemiyorsanız diğer istemci programları denemelisiniz. En son geliştirilen özellikler diğer programlarda genellikle daha önce gerçekleştirilir.


Web sayfası: bitcoin.org

MultiBit

MultiBit’in en önemli özelliği hızlı ve kolay kullanılabilir olmasıdır. Hiç bir teknik bilgi gerektirmez. Türkçe dahil çok sayıda farklı dilde kullanabilirsiniz. MultiBit, Bitcoin-Qt’den farklı olarak ağ ile çok hızlı şekilde senkronize olur ve bir kaç dakika içinde kullanıma hazır hale gelir. Fazla teknik olmayan kullanıcılar için, özellikle MacOS kullanıyorsanız bu program ideal olacaktır.

Web sayfası: multibit.org

Armory

Armory, Bitcoin-Qt ile birlikte çalışan ve daha geniş özellikler sunan bir yazılımdır. Gelişmiş güvenlik işlevleri sunar. Bunlar arasında oluşturduğunuz cüzdanı gelebilecek tehditlerden uzak tutmak için bir ağ bağlantısına açılmayan bir yerde saklamaya yarayan soğuk depolama gösterilebilir. Ayrıca, herbirini yazıcı çıktısı ya da harici medya ile yedekleyebileceğiniz birden fazla cüzdan oluşturmanıza imkan sağlar. Armory, yatırımlarını yönetirken ilave esneklik ve güvenlik arayan tecrübeli Bitcoin kullanıcıları için ideal bir uygulamadır.

Web sayfası: bitcoinarmory.com


Electrum

Elektrum’un sunduğu özellikler arasında hız, az kaynak kullanması ve Bitcoin’i basitleştirmesi dikkat çekmekte. Cüzdanınızı düzenli olarak yedeklemenize gerek kalmaz çünkü, yine sizin oluşturacağınız ve bir kağıt üzerine yazabileceğiniz ya da ezberleyeceğiniz bir parola ile cüzdanınız tekrar oluşturulabilir. Başlama süresi çok kısa bir süre alır çünkü, Bitcoin sisteminin en karmaşık parçalarını üstlenen yüksek performanslı sunucularla birlikte çalışır. 


Web sayfası: electrum.ecdsa.org

Bitcoin Wallet

Bitcoin Wallet, Androidli cihazlar için geliştirilmiş tek başına çalışan bir cüzdan uygulamasıdır. En temel özellikleri arasında, hızlı ve kolay kullanılabilir olması, merkezi ağ bileşenlerinden (sunuculardan) bağımsız olması gösterilebilir. Böylece, SPV (single payment verification-tek ödeme doğrulaması) adı verilen modeli kullanmaktadır. QR kodlarını, Bitcoin URI adreslerini ve NFC (near-field communication) kullanarak ödemelerin başlatılabilmesini destekler. Ayrıca kullanışlı bir para birimi çeviriciye sahiptir.


Web sayfası: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.schildbach.wallet


Bitcoin Değeri bu siteden takip edilebilir.

http://preev.com/btc/try

Bitcoin Alternatifleri

Bitcoin en ünlüsü olsa da tek sanal para birimi değil ve onlar da giderek yaygınlaşıyorlar. İşte en önemli Bitcoin alternatiflerinden bazıları.
Tüm bu sitelerin dışında sizin de Bitcoin ile ilgili bahsedilmesi gerektiğini düşündüğünüz çeşitli siteler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.