Sünnette Genel Anestezi

Yazın gelmesi ile birlikte sünnet dönemi de başladı. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nadir Tosyalı, sünnetin çocuklarda hem psikolojik hem de fiziksel travmayı en alt düzeye indirmek için genel anestezi altında yapılması gerektiğini belirtiyor.
Sünnet, çocukları büyük oranda üriner enfeksiyondan koruması açısından önem taşıyor. Ancak işlemin ideal yaş döneminde ve uygun merkezlerdeki yetkin ellerde yapılması gerekiyor. Sünnet ayrıca partnerlerdeki rahim ağzı kanseri riskini yaklaşık 1,5 ile 8,5 kat arasında, penis kanseri riskini de ortalama dört kat azalttıyor.
Yeni doğan döneminde sünnetin genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan lokal anestezi ile  yapılabilir.  Yeni doğan döneminde yara iyileşmesi çok hızlı oluyor. Bu döneminin ilk günlerinde anne sütünün içindeki maddeler hem enfeksiyondan korunmayı hem de ağrı kesici özelliğinden dolayı bebeğin daha az acı duymasını sağlıyor. Bu dönemde sünnet olan çocuklarda üriner sistem enfeksiyon riskinin, yeni doğan döneminde sünnet olmayanlara oranla 10 kat azalır.
İdeal yaş ne zaman?
Çocuğa yeni doğan döneminde sünnet yapılmamışsa 2 yaşına kadar olan dönemin en ideal sünnet yaşı olarak tanımlanabilir. Ayrıca yeni doğan döneminden sonra yapılan sünnet işlemlerinin, hem psikolojik hem de fiziksel travmayı en alt düzeye indirmek için, mutlaka genel anestezi altında yapılması gerekiyor.

Genel anestezi aileler açısından endişe verici olarak algılansa da çocuk cerrahları, dikkatleri dağılmadan ve strese girmeden ameliyatlarını gerçekleştirirken, çocuklar da travma ve ağrı yaşamadan sağlıklarına kavuşuyorlar.
Çocuğun psikososyol gelişimi açısından 2-6 yaş döneminin ayrı bir önemi var. Yapılan araştırmaların da bu doğrultuda olduğunu belirterek, sünnet operasyonunun iki yaş öncesinde yapılması gerektiğine işaret ediliyor.
Araştırmalar; 2-5 yaş arasında genital bölgelerinden cerrahi girişim yaşamış çocukların ileriki yaşantılarında, o bölgeye herhangi bir cerrahi işlem yapılmamış çoçuklara göre akademik ve sosyal başarılarında gerileme yaşandığı gösterdiğini söylüyor. 6 yaşından sonrasının çocuğun artık psikososyal gelişiminin belli bir düzeye eriştiği ve biraz daha olayların farkındalığını yaşadığı dönem olduğunu belirten, bu dönem sonrasında da sünneti geciktirmemekte fayda olduğunun altını çiziyor.
Sünnet sonrasında ailelerin enfeksiyon açısından dikkat etmesi gereken bazı kurallar vardır ve  bu konuda ailelerin ilgili uzmanlardan bilgi alması gerekir.
Mynet