![Telefonum artık neden şarj olmuyor?](http://www.istegenc.com.tr/content/images/content_2012/mart/teknoloji/istegenc_pillerinomru_01.jpg)
Öncelikle piller, özellikle de lityum piller nasıl çalışıyor, onu bir açıklığa kavuşturalım. Lityum piller kardeşlerine göre daha hafif, daha küçük, yüzlerce kere şarj olabiliyor; bu yüzden neredeyse tüm pilli elektronik cihazlarda kullanılıyor . Lityumdan yapılan bir pozitif elektrod (katot deniyor), karbondan yapılan bir negatif elektroda (buna da anot deniyor) bağlı. Pili şarj etmek için iyonları (bize lazım olan enerjiyi taşıyan atomları) lityum elektroddan karbon elektroda seyahat etmeye zorlamak gerekiyor. Karbondan lityuma geri yolculuk ederken oluşturdukları elektrik akımı da, bilgisayarını çalıştırıyor. Bütün bu işlem kimyasal bir reaksiyon ve ne yazık ki bu kimyasal reaksiyon kusursuz değil!
![Telefonum artık neden şarj olmuyor?](http://www.istegenc.com.tr/content/images/content_2012/mart/teknoloji/istegenc_pillerinomru_02.jpg)
Üstelik pilin içinde elektrik ileten sıvılar var ve bu sıvılar çürümeye hevesli. Bu da lityum elektrodun paslanmasına sebep oluyor. İyonların geçiş yolu biraz daha tıkandı mı böylelikle!
İşin fenası, pil üreticilerine bakılırsa suçlu biziz. Daha uzun süre şarj tutan, daha hafif ve daha ucuz piller istiyoruz. Bunun yolu da lityum iyon piller. Dezavantajı iki yıllık ömürleri! Üreticilerin bahanesi “Telefonu zaten iki yıla kalmadan değiştiriyorsunuz!” Önerisi de, birkaç yıla kadar görmeye başlayacağımız, katotu silikondan yapılan piller. Ne diyelim, hayırlısı!
İşte Genç
Yorumlar
Yorum Gönder