Biricik sürrealistimiz Salvadar Dali, üç yıl sonra yine bizleri ziyarete geldi. İyi haber, daha önceki sergide görmediğimiz bir çok şey var. Kötü haber, görmek için ölüp bittiklerimiz yine yok.
Bir önceki sergide fotoğraflar, videolar, el yazmaları, birkaç yağlı boya ve sulu boya tablo ile bizi karşılayan Dali, bu kez sulu boyalar ve litografiler (yani taş baskılar) ile huzurlarımızda. Ama aynen geçen seferki gibi “Belleğin Azmi,” “Aziz Antonius’un Baştan Çıkarılışı” gibi en en en ünlü Dali işlerini görmek bu sefer de mümkün olmadı.
Sergi, üç gruba ayrılmış ve toplam 121 esere sahiplik ediyor. İlk grup İlahi Komedya; bu sulu boyaları “İstanbul’da Bir Sürrealist” sergisinde de izlemiştik. İtalyan hükümetinin, Dante’nin 700. doğum günü şerefine İlahi Komedya'yı yorumlamasını istemesi üzerine ortaya çıkan yapıtlardan oluşuyor. Dali, kariyerinin en önemli eserlerinden bazılarının bunlar olduğunu düşünüyormuş. Bu kısımda 100 adet sulu boya var.
Gala ile Akşam Yemeği, çocukluğunda aşçı olmak isteyip de bu hayalini gerçekleştiremeyen Dali’nin yemeğe olan saygı duruşu gibi. Efsane restoranların ve aşçılarının menü ve tariflerinden faydalandığı, 1971 tarihli 12 adet renkli taş baskıdan oluşuyor.
Sürrealizm İzleri, 1971 tarihli, Paris’te yapılmış dokuz adet taş baskıdan oluşuyor. 1971, litografinin yılı olmalı! Bu eserler, koltuk değnekleri, saatler, kelebekler ve kendi otoportreleri ile Dali sembolizminin ve sürrealizminin özeti gibi.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tophane-i Amire’deki sergi, 26 Şubat’a kadar devam edecek. Saat 10:00 - 19:00 arası açık. Tam bilet 12, öğrenci bileti 7 TL. Kaçırma deriz.
Yorumlar
Yorum Gönder