Demek sonunda ders çalışmaya karar verdiniz, bu iyi bir şey. Peki, eski kütüphanelerin tozlu köşeleri ile sınav soruları dışında hiçbir yerde hatırlanmayan o tarihi devletlerden birini kafanıza sokmaya çalışırken, birden birkaç saat önce izlediğiniz dizideki yakışıklıyı düşünürken buluyor musunuz kendinizi? Ya da Newton Kanunları’nın üçüncüsünü hatırlamaya çalışırken, birden arka sıranızdaki kıvırcık saçlı kızın gözlerini mi hatırlamaya başlıyorsunuz? O zaman acilen bir ders çalışma arkadaşına ihtiyacınız var!
Bu sorun, aslında tüm öğrencilerin sorunu. Bütün öğrenciler, az ya da çok, dikkatlerini toparlayamamaktan muzdarip. Bunun çözüm yollarından biri, grup çalışmasını alışkanlık haline getirmek.
Biriyle birlikte çalışmanın sayısız faydası var. En önemli faydası ise, “Birinizin bilmediğini ötekiniz bilecektir!” kuralı.
Peki neden?
Ne kadar tembel olursanız olun, ayrıntılarına hâkim olduğunuz konular mutlaka vardır. Aslında suç sizin değil. İçinde bulunmak zorunda olduğumuz eğitim sistemi, her bir öğrencinin beyninin ayrı şekillerde çalıştığını dikkate almadan hazırlanmış. Yani her öğrencinin her derste aynı başarıyı göstermesi bekleniyor. Oysaki en basitinden, birimiz için Fen dersleri ‘meyveli kek’ iken, diğerimiz Türkçe sorularını ‘içgüdüsel’ olarak çözebiliyor. İşin temelinde bu var, yani her birimizin farklı kişiler oluşu. O yüzden aslında en tembel görünenimiz başka birinin zorlandığı dersi kolayca halledebilir.
Peki, ne yapmalıyız? Öncelikle kadrolu bir ders çalışma arkadaşınızın olması harika olur. Böylece birbirinizi tanımış ve kimin hangi konuya hâkim olduğunu iyice öğrenmiş olursunuz. Unutmayın, bir anlamda birbirinizin öğretmeni olacaksınız. İşin hoş yanı, bunu farkında olmadan yapacak olmanız.
Bir elin nesi var? Dedik ya, saymakla bitmeyecek faydalar var diye. Bunlardan biri, siz kaytarmaya niyetlendiğinizde karşınızdakinin sizi toparlayacak olması. Tabii ikinizin birden birbirinizi ayartması da mümkün. Ama yapmakta olduğunuz şeyin ciddiyetinin bilincinde olmalısınız. İnanın ki birlikte ders çalışırken tek başınıza olduğunuzdan nasıl daha fazla verim aldığınız gibi, birlikte verdiğiniz molalarda da, tek başınıza eğlendiğinizden kat kat fazla eğleneceksiniz. |
Zaten tanışık olduğunuz biri ile ders çalışırken de arkadaşlığınız farklı yönlerde pekişebilir. :-)
E bu kadar mı peki?
Elbette değil. Okulun boş sınıfları ve dershane etütleri ders çalışmak için uygun mekânlardır, ancak sıcacık eviniz de bir alternatif değil mi? Bu, hem daha rahat bir ortamda çalışmanıza neden olacak, hem de sizin için bir değişiklik olacaktır, bunun etkisini yadsımayın. Ayrıca annelerin misafir arkadaşlara gösterdikleri kurabiyeli – meyve sulu iyi muameleden siz de payınıza düşeni alırsınız!
Çalışırken mutlaka, birinizin bir konuyu ne yapsa da anlayamadığı anlar olacaktır. Bu geçici ‘kalın kafalılık’ ikinizi de oldukça eğlendirecek olaylara sebep olabilir ki bu da harika bir şeydir. Çünkü anlaşılamayan bir konuyu başka bir şeyler ile özdeşleştirmek, çok iyi bir öğrenme metodudur. Bir ders ile ilgili aranızda gelişen espriler, sınavda ummadığınız şekilde sizlere yardımcı olacaktır.
Demek istediğimiz şu, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” dedikleri gibi, başka birisi ile çalışma alışkanlığı edinmek, sıkılmadan, etkili bir şekilde çalışmanıza çok yardımcı olacak, vaktin nasıl geçtiğini ve konuların nasıl aklınızda kaldığını görmek de sizi oldukça şaşırtacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder