Hayalet yazar nedir? Richard Yeats ya da Samuel Beckett değil! Kitap sahibi olmak isteyip bu yeteneği kendinde bulamayanlara gizli gizli yazarlık hizmeti veren, kısaca çaktırmadan başkalarının kitaplarını yazan yazarlara gölge (veya hayalet yazar) diyoruz ve farkında olmasak da kendileri ile sık sık karşılaşıyoruz.
Yazarların çoğu, işlerini profesyonel editörlere okutur. Mesela Orhan Pamuk’un editörü, gazetelere röportaj verecek kadar ünlü olmuştu! Yazarlar, editörleri yazım hataları yapmamak, cümlelerini akıcılaştırmak ve noktalama işaretlerini doğru kullanmak için kullanır. Daha önce yazı yazmayı denediysen bilirsin, ikinci bir göz senin fark etmediğin hataları ortaya çıkarabilir.
Gölge yazarlık, bu hizmetin bir adım ileriye gitmiş hali. Özellikle iş adamı, şarkıcı, oyuncu, politikacı gibi asıl işi yazarlık olmayan ama sayısız ilginç anı ile dolu isimlerin biyografilerinin gölge yazarlar tarafından yazıldığına emin olabilirsin. Gölge yazarlar bunun için kapakta ismi çıkacak “yazar” ile röportajlar ve uzun araştırmalar yapar. Gazetelerdeki köşe yazılarını gölge yazarlara yazdıran gayet iyi tanıdığın şarkıcılar, oyuncular bile var. Tom Clancy gibi usta yazarların, sadece kitap sayıları artsın diye gölge yazarlardan faydalandığı da biliniyor.
Bu hizmetlerin yurt dışındaki ücreti, 200-300 sayfalık bir kitap için en az 25.000 dolar. Hillary Clinton’un anılarını yazan gölge yazarın 500.000 dolar aldığı söyleniyor. Bu ücret karşılığında da ileride metin üzerinde hiçbir hak talep edilmeyeceği ve yazarın kim olduğunun deşifre edilmeyeceği şeklinde bir gizlilik anlaşması yapılıyor.
Gölge yazarlar her yerde. Köşe yazılarından televizyonda politikacılardan dinlediğimiz konuşmalara, çok okunan blog’lara kadar. Sadece yazıların “sözde” sahipleri kadar ünlü değiller. Bu da işlerini iyi yaptıklarını gösteriyor. Yani hayalet yazarların da gerçek hayaletler gibi görünmeyeni ve işini sinsi sinsi göreni makbul. Konu o kadar ilginç ki, filmi bile var!
İşteGenç
Yorumlar
Yorum Gönder