Ders yılına sıkı başla!

İşte yine yaz bitti ve dersmiş, teneffüsmüş, sınavmış, sözlüymüş başlıyor; yani kısaca okulların açılma zamanı geldi. Okulu sevmek hayli zor bir iş, hele de tembel ama keyifli uzun yaz günlerinden sonra. Üstelik biraz erken bitmedi mi? Daha yeni yeni alışmıştık tişörtlere, sandaletlere, miskin uykulara, geç saatlere kadar oturmalara, gezmekten, bilgisayara takılmaktan, televizyon izlemekten başka hiçbir işimizin olmamasına.

Ders yılına sıkı başla!
Okulun ilk ayları hep zor geçer. Buna bir de kışın karanlık ve kasvetli günleri eklenince sorunlar resmen sıkıntıya dönüşür. Öyleyse öncelikle şöyle bir rahat nefes bir almalı, sonra da okul için neler yapabileceğimize bakmalıyız.
Ders yılına sıkı başla!Her şeyden önce okulu bir zorunluluk olarak gördüğümüz sürece derslerin bir tür Çin işkencesinden farklı olmayacağını bilmek lazım. Ama eğer öğrenmenin aslında çok da sıkıcı olmadığını ve zaten çok da uzun sürmeyeceğini, bir taraftan derslerden keyif de alabileceğimizi düşünürsek, kış günlerinin kasveti de dağılıp gidecektir.
"Ne zaman, ne yapacağı belli olmayan insanların günleri kısadır" diye bir söz etmiş birileri zamanında. Tabii "Her an ne yapacağı belli olan insanların da günleri biraz sıkıcı değil midir?" diye sorabiliriz karşılık olarak ama geleceğimiz mevzuu bahis olduğunda her zaman uyarıları göz önünde bulundurmakta fayda var. Öyleyse okul dönemlerinde mümkün olduğunca programlı olmak işlerimizi kolaylaştıracaktır.
Nasıl mı?
Ders yılına sıkı başla!1. Çalışmaya her zaman sevdiğin derslerden başla, sevmediklerini aralara sıkıştır, zamanla onlara da alışmaya başlayacaksın.
2. Kendini belirli saatlerle kısıtlama. Örneğin "18.00-19.00 arası tarih çalışacağım" deme. Bunun yerine "Bugün bir saat tarih çalışacağım" gibi geniş bir zaman dilimi seç. Böylece kendini kafese konmuş gibi hissetmez, motivasyonunu kaybetmezsin. Ama "Vakit var, nasılsa çalışırım" diyerek de kaytarma!
3. Çalışmaya 10-15 dakikalık aralar vermen tabii ki süper bir fikir fakat bu süreyi sakın televizyona takılarak geçirme, derse geri dönmen mümkün olmayabilir. Onun yerine bir şeyler atıştır, müzik dinle, arkadaşını ara, e-postalarına bak. Ama ne yaparsan yap kendine koyduğun sürenin sonunda mutlaka masanın başında ol!
Ders yılına sıkı başla!4. Çok klasik bir öneri gibi gelebilir, ancak yatmadan hemen önce göz ucuyla şöyle bir notlara bakmanın mucizevi bir etkisi var, uzmanlar uyumadan önce öğrenilen bilgilerin akıldan çıkmadığını söylüyorlar. Tarafımızca daha önce denenmiştir, garanti verilir.
5. Programa başladın ama kısa bir süre sonra "Aman neyse, bugün derste öğrendiğim İngilizce yeterli, yarın bir ara bakarım" gibi sapmalar başladı. İşte bu çok tehlikeli. Eğer kontrol altına alabileceğinden eminsen arada kafanı dinleyebilirsin tabii ki ama bu tür kaçamaklar sonradan alışkanlık haline dönüşüyor ve sınav zamanı ciddi karın ağrısı yapıyor, ona göre!
6. Bir çalışma alanın olsun. Bu ille de masa olmak zorunda değil. Evdeki bir kanepenin köşesi de olabilir. Çalışma alanını, çalışmaktan başka bir şey için kullanma. Bir süre sonra o alanın içine girdiğinde, konsantrasyonunun otomatikman tavana vurduğunu göreceksin.

Yapalımlar – Yapmayalımlar:
Bir kere derslerde başarılı olmak körü körüne ders çalışmakla doğru orantılı değil. Her şeyden önce keyif aldığın uğraşlarına da zaman ayırabilmelisin. Yaşadığımızı ve nefes aldığımızı ancak böyle hissedebiliriz, yoksa her şey okul demek değil. Bir taraftan düzenli bir şekilde dersleri yürütürken, diğer taraftan basketbol oynayabilir, resim-heykel kurslarına katılabilir, tiyatro faaliyetlerine başlayabilir, bol bol kitap alıp okuyabilirsin.
Ders yılına sıkı başla!Demek ki şu hem derslerde başarılı olup, hem de sosyal yönleri pek bir faal olanların, programlı olmalarının dışında başka sırları da var:
Kendin için çalış: İnsanın kendisinden sürekli bir şeyler beklendiğini hissetmesi genellikle suçluluk ve güvensizlik yaratır, bu da kısa sürede pes etmesine sebep olur. O yüzden başkalarının senden ne beklediğini düşünmeden ve hiçbir şeyi zorunluluk olarak görmeden çalış.
Sakın ezberleme: İşin kolayıymış gibi görünür ama aslında ezberlemek çok nankör bir yoldur. Hem zamanını alır hem de kısa süre sonra seni başladığın yerde bırakır. En iyisi okuduğunu anlamayı ve kavramayı dene.
Ders yılına sıkı başla!Sınavları gözünde büyütme: Yine çok klişe olacak ama her şeyi sınav gecesine bırakırsan yıl sonunda çuvallayan sen olursun. Bu konuda yapacağın tek şey sınav tarihini öğrendiğin günden itibaren çalışmalarını günlere yayman ve sınav gecesi de herkes kâbus içinde sabahlarken, son bir kez göz atıp erkenden yatıp uyuman.
Kıyaslama: Hiç bir zaman arkadaşlarının veya kardeşlerinin senden daha başarılı olup olmadıklarını düşünme. Bunun sana hiç bir faydası yok, sadece kendini mutsuz ve çaresiz hissetmene sebep olur. Senin tek rakibin kendinsin!
Ders yılına sıkı başla!Aktif ol: Bu da yıllardır söylenir. Ama ne yazık ki haklılar. Derslere katıldığın ve sorular sormayı denediğinde garip bir şekilde o dersi sevmeye başladığını ve anlaşılmayacak hiçbir şey olmadığını göreceksin.
Kendini ödüllendir: İyi ders çalıştığını hissettiğin her zaman kendine küçük de olsa bir şeyler al, ne zamandır istediğin CD, kitap, dergi, hatta en sevdiğin çikolata bile olur. (Pavlov sistemi de diyebiliriz buna :))
Gelelim işin en eğlenceli kısmına: İnternet!
Ders yılına sıkı başla!Artık ödevler ve araştırmalar çok daha kolay, önünde kocaman bir dünya var, üstelik bir tık uzakta. Bizim gözümüze çarpan araştırma siteleri şunlar oldu:
www.akampus.com: Üniversite yaşamına dair keyifli bir site. Öğrenciler için ders notları, yorumları, not ortalama hesapları gibi hizmetler veren sitede ayrıca kampuslardan güncel haberler, çeşitli aktivite duyuruları ve kulüp tanıtımları da var. Bir de üniversite tercihi yapmak isteyen gençler burada birçok üniversitenin linkini de bulabilirler.
Ders yılına sıkı başla!
www.dersisteyen.com: Bu da ÖSS’ye hazırlık için hazırlanmış son derece başarılı bir site. Sınava hazırlananlar için faydalı bilgiler, meslek seçimi üzerine öneriler ve geniş kapsamlı bir soru bankası mevcut. Bunun dışında matematikten Türkçe’ye, İngilizce’den İspanyolca’ya kadar pek çok konuda herkese Boğaziçi mezunu öğrencilerden özel ders hizmeti de var ki ilgilenenlere duyurulur.
Ders yılına sıkı başla!
www.kimyaokulu.com: Diğer bir arıza ders: Kimya. Ama artık onun da kolayı var. kimya ile ilgili aklına gelebilecek veya takılabilecek her şeyin cevabı burada. Radyoizotop mu dedin? Ya da elementlerin resimlerini mi arıyorsun? Yoksa deney mi yapmaya karar verdin? Hepsi, hatta daha fazlası var. Ayrıca detaylı bir kimya terimleri sözlüğü de bulunuyor.
www.kpds.4t.com/index.htm: Burası da yabancı dil sınavlarının bulunduğu bir site. TOEFL ve KPDS’ye hazırlananlar mutlaka bakmalı. Eğer ileride yurtdışında okumak gibi bir niyetin varsa mutlaka senin de girmen gereken bu tür bir sınav olacak, istersen şimdiden ne sorduklarına bakıp erken hazırlığa başlayabilirsin.
* Eğer yabancı dilde eğitim veren bir okulda okuyorsan ya da en azından İngilizce biliyorsan şu linkler de işine yarayabilir:
Ders yılına sıkı başla!www.schoolwork.org: Ah, süper bi site. Sayfaya girer girmez karşına konu başlıkları çıkıyor: Sanat, edebiyat, tarih, sağlık, müzik, mitoloji, ne ararsan, hemen konuna tıklıyorsun. Oldukça geniş bir arşivi var, aradığını bulamaman şanssızlık olur doğrusu.
www.homeworkspot.com: Burada son derece geniş bir bilgi arşivi var. Durduk yerde aklına takılan bir sorunun cevabını burada bulabilirsin, örneğin yapraklar neden renk değiştirirler gibi veya ülkelerin başkentlerini, bayraklarını öğrenmen gerek, hemen buraya bakıyorsun, sorular ve cevapları karşında hazır. Bunun dışında dönem ödevlerine yardımcı olabilecek hemen her konu için geniş bir kaynak burada seni bekliyor.
starchild.gsfc.nasa.gov/docs/StarChild: Geleceğin bilimadamları için dört dörtlük bir site. Üstelik pek sevimli bir dizaynı var. Uzay, güneş sistemi, galaksimizde neler olup bittiği ve sürekli değişen ilginç soruları ile bir girdiğinde kendini zor dışarı atabileceğin bir yer.



Yorumlar