Film Sözlüğü: Karakterden çıkmak


Film Sözlüğü: Karakterden çıkmakFilm Sözlüğü: Her ay sinema ve televizyon sektörünün sıkça kullanılan bir terimini örnekleriyle açıklayan nadide yeni köşemiz. Bu ayın terimi ise "karakterden çıkmak".
“Olağan Şüpheliler”de suçluyu teşhis etmek için beş karakterin de karakolda sıraya dizildiği sahneyi hatırlıyor musun, filmin en meşhur sahnesi. Bu sahneye dikkatli bakarsan birbirinden deneyimli beş aktörün de kıkırdadığını görebilirsin. İçinde bulundukları durumu ciddiye almıyormuş gibi görünmelerini sağlayan bu kıkırdama, aslında bir çekim hatası. Oyunculara bu sahnede bir gülme krizi gelmiş ve bir türlü toparlanamamışlar, filmin yönetmeni Bryan Singer da sonunda kıkırdamalı çekimlerden birini kullanmaya karar vermiş.
Oyuncuların oynadıkları karakteri terk edip bir süre kendileri olmalarına, karakterden çıkmak veya karakteri kırmak denir. Bu genellikle bir gülme krizi şeklinde gerçekleşir. Oyuncu bazen de senaryo gereği dördüncü duvarı yıkar ve seyirciyle konuşmaya başlar. Bazen ise tiyatroda olduğu gibi sahneye laf atan bir seyirciye cevap vermek için karakter kırılır. Tiyatroda karakterden çıkmak hoş karşılanmaz, senaryoda olmayan ne söylenecekse, oyunun metnine yedirilip söylenmesi en idealidir.
Film Sözlüğü: Karakterden çıkmakPeter Sellers’ın, “Pembe Panter”in birçok sahnesinde “ne yapıyorum ben böyle” der gibi güldüğünü görebilirsin. Monty Python filmlerinin bazı sahnelerinde John Cleese’e gülmemeye çalışan aktörlerin çektikleri ızdıraba denk gelebilirsin. Bozuntuya vermeden birbirlerine gülen karakterlere ise, “Seinfeld”in her bölümünde rastlayabilirsin.
Canlı yayınlanan komedi programı “Saturday Night Live” bu konuda bir efsanedir, her bölümde yolunda gitmeyen bir şeyler yüzünden karakterden çıkan oyuncular görebilirsin. Bill Hader’ın gülmekten rol yapamadığı Stefon skeci, Harvey Keitel’in kıkırdayıp durduğu kızılderili skeci ve Lindsay Lohan’lı ile rol arkadaşlarının gülerken şekilden şekile girdiği bu skeç iyi birer örnek.
Enhanced by Zemanta