“Source Code / Yaşam Şifresi”, aynı anı tekrar tekrar yaşama numarası ile “Groundhog Day” ile “Deja Vu” arasında bir yerde duran bir bilim kurgu. Çok da iyi kurgulandığını söyleyebiliriz.
Colter Stevens, kişiyi geçmişteki başka birinin bedenine ışınlayabilen gizli bir projenin deneği olarak seçilen bir helikopter pilotudur. Görevi de bomba yüklü bir treni durdurmaktır. Patlama sırasında trende bulunan yolculardan birinin vücudu bulunmuş ve patlamadan önceki son sekiz dakikalık hafızası kurtarılmıştır. Colter, film boyunca aynı sekiz dakikayı tekrar tekrar yaşayıp teröristin kimliğini bulmak ve böylece Chicago’da gerçekleşecek daha büyük bir saldırıyı engellemek için uğraşır.
İzlediğimiz bilim kurgu filmlerinin çoğu, aslında bilim kurgu arkasına saklanmış birer polisiye, komedi hatta dram. Mesela başka bir gezegende geçen savaş filmi, aslında sadece bir savaş filmidir, uzayda geçti diye bilim kurgu olmaz. Bilim kurgunun hakkını vermek için izleyiciyi bir fikir bombardımanı altına sokmak gereklidir. Mesela “Inception”, mesela “2001”.
Duncan Jones, ilk filmi “Moon” ile bilim kurgu sineması için bir umut ışığı yakmıştı. “Yaşam Şifresi” ile de resmen rüştünü ispat ediyor. Tekrar yaşanan sekiz dakikalarda gittikçe gelişen senaryo, deliksiz gediksiz yazılmış. Birkaç romantik an ve “bombacı kim” gizemini de ekleyince, ortaya heyecan verici ve biraz da kafa yormak gereken nefis bir bilim kurgu çıkıyor.
O yorulan kafanı da istersen durmadan aynı günü yaşayan zavallı Bill Murray’in hikayesini anlatan, tüm zamanların en iyi komedilerinden biri “Groundhog Day” ile dinlendirebilirsin.