Gökyüzünün renkli arkadaşları

Gökyüzünün renkli arkadaşları
Hiç uçurtma uçurdunuz mu? Farkındaysanız "becerebildiniz mi" diye sormuyoruz, hiç fırsatınız oldu mu diye soruyoruz. Uçurtma uçurmak için bilim adamı olmak gerekmiyor, işin en zor kısmı babanızı televizyon karşısından kaldırıp pikniğe çıkmaya ikna etmek. Biz zamanında yüz vermeyen babamıza suratımızı asar, kendi başımıza üç çıtayı birleştirip altıgen bir zemine oturtur, ucuna da bir püskül takıp çayıra çimene çıkardık. Klasik altıgen uçurtma işte...
Acıklı denemelerden sonra rüzgara bıraktığımız uçurtmaya nasıl zor hakim olduğumuza kendimiz de şaşardık, zira epey kol gücü gerektiren bir iş. Küçük bir çocuğun kolay becerebileceği bir iş değil gibi. Zaten onun için, yanımızda babamız, abimiz, zorla getirdiğimiz kim varsa artık, bir süre sonra alıp kendisi uçurmaya başlardı. Eh, bir büyüğün eline geçti ya, artık uçurtmanın akıbeti de belliydi, ya gidip bir ağaca dolanacak ya ipi karışacak ya da kaçıp gidecekti. Ancak çok şanslıysak o uçurtmayı eve götürebilirdik. Buradan çıkacak sonuç: "bir uçurtmanın ömrü kelebek kadardır".
Uçurtmayı tamamen tesadüf eseri Çinliler bulmuş diye biliniyor. Efsaneye göre, 3000 yıl kadar önce, şapkasının rüzgardan uçmasını önlemek isteyen bir Çinli adam, ona bir ip bağlamış ve uçurtma fikrinin doğmasına sebep olmuş. Sonra şapkadan ziyade bambu çıtalarıyla yapılan uçurtmayı kullanmanın daha akıllıca olduğunu düşünmüşler. Zemininde de ipek kullanmışlar. Çinliler bu pahalı uçurtmanın kötü ruhları kovduğuna inanırlarmış. Bugün bile uçurtmanın uğuruna inanıyorlar.
Zamanla Asya'ya yayılan uçurtma, Avrupa'da, Amerika'da ve Avusturalya'da da popüler olmuş. Giderek farklı şekiller kazanmış ve günümüze kadar zenginleşerek gelmiş. Artık ülkemiz de dahil bir çok yerde festivalleri bile yapılıyor biliyorsunuz. Uçurtma meraklıları, bunu sadece bir oyuncak olarak görmeyi reddediyorlar ve uçurtmanın kendine has bir kültürü olduğunu düşünüyorlar. Eh, zamane uçurtmaları çocukluğumuzun oyuncaklarından epeyce farklı.
Gökyüzünün renkli arkadaşlarıBilimin hizmetinde uçurtma
Uçurtma, bilime de hizmet etmiş. Rüzgar, basınç ve hava akımları hakkında bilgi sahibi olmaktan tutun, Wright kardeşlerin ilk uçak denemelerine kadar birçok yerde uçurtma kullanılmış. Amerikalı diplomat ve bilim adamı Benjamin Franklin, uçurtmayı atmosfer elektriğini araştırmakta kullanmış. Şu uçurtmanın ipine anahtar bağlama hikayesi… Telefonun mucidi Alexander Graham Bell de uçurtmadan bilim adına yararlananlardan biriymiş. Elbette teknoloji ilerledikçe bu tip kullanım alanlarında uçurtmanın yerini başka cihazlar aldı. Ama teknoloji, uçurtmanın bilimde kullanımını gereksiz kılarken kendisini yakından etkiledi, bir şeyler alıp başka şeyler verdi yani. Fiberglas, karbon grafit gibi yeni ve hafif malzemelerle yapılan uçurtmalar, daha hızlı ve iyi uçar hale geldiler ve işin içine rekabet de karıştı.

Gökyüzünün renkli arkadaşları
Uçurtmaları, 'gösteri amaçlı yapılanlar' ve 'güçlü uçanlar' olarak ikiye ayırıyorlar. Gösteri uçurtmaları, adı üstünde gösterişli ve renkli, seyredeni hayrete düşüren uçurtmalar. Bir çoğunu uçurmak için çok kuvvetli rüzgara gerek duyulmuyor. Son derece hafif malzemeden yapıldıkları için çabuk hasar görebiliyorlar. Zora gelemiyorlar yani. Güç uçurtmaları ise, genellikle resimde gördüğünüz "buggy" adı verilen tekerlekli cihazla kaymaya ve uçurtma sörfü yapmaya yarıyorlar. Bunların fren yapabilme yeteneğine sahip olan 4 ipli olanlarına da 'traction kite' deniyor.
Asya'da, dekoratif uçurtmaların müzik eşliğinde gökyüzünde salınması esasına bağlı yarışmalar yapılıyor. Balık, kuş, özellikle de ejderha formlu uçurtmaları görmüşsünüzdür. Ama bütün yarışmalar bu kadar masum değil; rakibin uçurtmasına saldırıp onu düşürmeye dayalı oyunlar da var. Dedelerimizden duyduğumuz uçurtmalara jilet takma hikayelerine benziyor.
Yeni başlayanlar için uçurtma
Acemi uçurtmacılar için, öncelikle basit ve ucuz malzemeden yapılanları kullanmaları öneriliyor. Uçurtma uçururken unutmamak gereken bazı noktalar şunlar:
Uçurtmaya takılan kuyruk, sadece süs amaçlı değildir. Hızını ve dengesini korumaya yardımcı olur.
İskeletin merkezinin sağlam ve dengeli olması çok önemlidir.
Küçük uçurtmalar elbette daha kolay havalanır ama yine de boyutlarda cömert davranın. Hem daha çok süsleyebilirsiniz hem de uçurmak daha heyecanlı olur. Çok zorlanacağınız için ip elinizi kesebilir, en iyisi eldiven kullanmak. Küçük çocuklara büyük uçurtmaları teslim etmemek gerektiğini de unutmayın. Kardeşiniz uçurtmanın peşinde, yerden de bir karış havada... Size eğlenceli görünebilir ama onun hiç hoşuna gitmeyecektir.
Elektrik telleri olan bir yerde uçurmayacağınızı düşünüyoruz. Bir talihsizlik sonucu uçurtmanız tellere takılırsa, en iyisi onu olduğu yerde bırakmak olacaktır yoksa sevgili uçurtmanız çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Uçurtma alanına giderken yanınıza fazladan bant ve ip almayı unutmayın.
Fırtınada uçurmamanız gerektiğini önemle hatırlatıyoruz. Yıldırım bu, kolay hedef buldu mu kendine, ne yapacağı belli olmaz. Aslında belli olur: çarpar.
Gökyüzünün renkli arkadaşlarıHem en basit hem de en iyi uçan uçurtmalardan biri olan 'Eddy' tipi uçurtma yapımı ile devam edelim. Yeni başlayanlar için en uygun uçurtmalardan biri olduğu düşünülüyor. Ayrıca en tanınan uçurtmalardan biri.
Eddy, yapımı en kolay olan hızlı uçurtmalardan biri. Size gerekenler, 2 tane 1 metrelik orta incelikte çıta, 1 metrekare genişliğinde kalın ve sağlam bir naylon (profesyonel uçurtmalarda bunun için karbon fiber kullanılıyor), sağlam uzun bir ip, koli bantı, yapıştırıcı, makas. 


Gökyüzünün renkli arkadaşları
İki ipli uçurtmaları havalandırmak için de aynı işlem tekrarlanır. İndirirken ise uçurtmayı yukarı doğru çevirirseniz hızı azalacaktır. Yine serbest kalan ipleri yavaşça kendinize doğru çekin ve öne doğru birkaç adım atın. Yavaşlamadan faydalanarak uçurtmayı indirebilirsiniz. Yine de tavsiyemiz bu işi ilk önce bilen birileri ile yapmak. 
Yok ben şimdilik bilgisayarımın başından kalkmak istemiyorum, ama uçurtma işine heves etmedim de değil, derseniz eğer, şurada sevimli bir uçurtma oyunu var. Dikkatli olmazsanız yere çakılıyorsunuz.
Gökyüzünün renkli arkadaşlarıTürkçe uçurtma bilgilerine ulaşmak için bir tane link vereceğiz. Buradan uçurtma ile profesyonel olarak ilgilenmek isterseniz ülkemizde neler yapabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.
Biz gerekli bilgileri verdik, uçurtmayı nasıl yapacağınızı da uçuracağınızı da biliyorsunuz artık. Eh, gerisi de pratik yapmaya kalıyor. Hazır havaların da artık kıra bayıra çıkmaya uygun olduğu şu aylarda toplayın etrafınıza uçurtma heveslilerini, gidin açıklık bir yerlere. Uçurdukça uçurun, uçurdukça bizi hatırlayın...


Enhanced by Zemanta