İsrail, Türkiye için hayati önem taşıyan Göktürk keşif ve gözetleme uydusu projesinin durdurulması için lobi faaliyetlerine başladı.
Uydu ile kendi topraklarından da görüntü alınacak olmasından endişelenen İsrail, Türkiye'nin geri adım atması için uydunun üretimini yapan İtalya ve Fransa'nın üzerinde yoğun baskı uyguluyor. İsrail, bu girişimlerinin sonuçsuz kalma ihtimalini de düşünerek, Ankara'da kulislerini de sürdürüyor.Göktürk uydu sistemi, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu coğrafyasında askerî istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesine imkân tanıyacak. PKK'yla mücadelede Türkiye'nin elini güçlendirecek. Göktürk uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından, Türkiye elde ettiği görüntüleri ticari amaçlı olarak başka ülkelere de satabilecek. İsrail, kendi topraklarına ait görüntülerin başka ülkelere satılmaması için Ankara ile anlaşma masasına oturmaya çalışıyor. "Hassas bilgilerimiz teröristlerin eline geçer." gerekçesini öne süren İsrailli yetkililere Türk tarafı net bir cevap verdi: "Kendi uydumuzun elde edeceği görüntülerin nasıl değerlendirileceğine biz karar veririz."
Zaman'a konu hakkında bilgi veren üst düzey savunma yetkilileri, "Yıllardır İsrail kendi uydularıyla bizim topraklarımızdan görüntü alıyor. Uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet esastır. Onlar Türk topraklarını gözetliyorsa, Türkiye'nin de aynı hakkı vardır."
Mühendisler fransa'da eğitim alıyor
Türkiye'nin ilk keşif gözetleme uydusu Göktürk-1 için 2009'da İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalandı. İhaleye İsrail de IAI şirketiyle girmişti ancak en başından 'Uydu topraklarımızı görüntülemesin' şartı koyunca Türkiye tarafından elenmişti. Telespazio'ya bu projede Fransız dev savunma şirketi Thales eşlik ediyor. Türkiye'den de yaklaşık 50 kişilik bir mühendis grubu Fransa'daki fabrikada eğitim alıyor. Yetkililer, Göktürk-1 uydusunun üzerinde İsrail'e ait herhangi bir parçanın da yer almayacağını ifade ediyor.
270 milyon Euro'luk Göktürk-1 projesinde yerli iş ortakları ise Aselsan, Tübitak ve Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE). Göktürk uydusu aktif hale geldiğinde teröristlerin izlenmesinde kullanılacak. Orman alanlarının kontrolü ve kaçak yapılaşmanın takibi gibi pek çok sivil faaliyet alanında da görüntü ihtiyacını karşılayacak. Göktürk-1 projesinde kazanılan birikimle Türkiye ikinci uydusunu kendisi üretecek. Bunun için Türk Havacılık ve uzay Sanayii'nde (TAI) özel bir ekip ve tesis oluşturulacak.