Erzurum’da Universiade Coşkusu

Erzurum’da Universiade Coşkusu
Yıllardır Olimpiyat Oyunları düzenleme peşinde koşup duran Türkiye sürekli yaşadığı hüsranın acısını 2011 Universiade Kış Oyunları’nın 27 Ocak-6 Şubat tarihleri arasında Erzurum’da düzenlenmesiyle biraz dindirecek. Sporseverler ise büyük bir spor şölenine tanıklık etmiş olacak.
Olimpiyatlardan sonra en büyük spor organizasyonlarından birisi olan Universiade (Üniversite Oyunları) bir kez daha Türkiye’de. Daha önce 2005 yılında Yaz Oyunları’nın İzmir’de düzenlenmesinin ardından bu sefer Erzurum Kış Oyunları’na ev sahipliği yapıyor. Organizasyonu büyük bir heyecanla bekleyen şehre yapılan yaklaşık 650 milyon liralık tesis yatırımı Cumhuriyet tarihinin en büyük spor yatırımlarından birisi olarak değerlendiriliyor: 2000 seyirci kapasiteli buz pateni salonu, 500 seyirci kapasiteli buz pisti ve antrenman salonu, 3000 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 500 seyirci kapasiteli buz hokeyi salonu, 1000 seyirci kapasiteli curling salonu ile Konaklı Kayak Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi, Kiremitliktepe Kayakla Atlama Tesisi, Cemal Gürsel Stadyumu ve Oyunlar Köyü.
Universiade, Olimpiyat Oyunları’ndan sonra, uluslararası çapta katılımın sağlandığı az sayıda spor organizasyonundan biri. Geçmişi 1920'li yıllara dayanan Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu (FISU) tarafından 1959'dan beri resmi olarak düzenlenen “üniversite öğrencilerinin olimpiyatları”, iki yılda bir farklı bir kentte, tıpkı olimpiyatlarda olduğu gibi yaz ve kış olmak üzere düzenleniyor.

Erzurum’da Universiade Coşkusu Birçok sporu bir araya getiren oyunlarda yazın atletizm, basketbol, eskrim, futbol, jimnastik, yüzme, atlama, sutopu, tenis, masa tenisi, judo ve voleybol gibi zorunlu dallar yanı sıra ev sahibi kentin seçeceği üç dal daha olabiliyor. Kış oyunlarında ise Alp disiplini, Kuzey disiplini, buz hokeyi, hız pateni, snowboard, curling, biatlon, artistik paten zorunlu dallar, bunun yanında 3 tane seçmeli dal da ev sahibinin isteğine göre oynanabiliyor. Bu çerçevede Erzurum’un seçtiği sporlar: Kayakla atlama, kayaklı koşu ve serbest stil kayak.
   
Üniversite Oyunları sadece bir spor şöleni değil aynı zamanda kültürel bir şölen. Erzurum’da, Venezuela’dan San Marino’ya, Lübnan’dan Tayland’a kadar 57 ülkeden 3000’e yakın sporcu madalya peşinde olacak. Türkiye ise oyunlara en çok buz hokeyinde (45), en az ise Kuzey disiplininde (1) olmak üzere toplam 153 sporcu ile katılıyor.
Oyunlar öncesi yaşanılan en büyük korkulardan birisi Erzurum’da kar olmaması. Meteoroloji verilerine göre kar konusunda bir sıkıntı yaşanmayacak ama yetkililer yine de her ihtimale karşı önlemlerini almış durumdalar: Oyunların başlamasına 1 hafta kalmasından itibaren her gün Palandöken Dağı’na 300 ton su taşındı. Bunlar, 400 suni kar makinesinin yardımıyla kara dönüştürülüyor.
Erzurum’da Universiade CoşkusuO kadar konuşup, sloganı “Anadolu’nun zirvesinde buluşalım” olan oyunların maskotundan söz etmemek olmaz tabii: “Kanka” adı verilen, Selçuklularda ve eski Türk devletlerinde sıkça kullanılan “çift başlı kartal”. “Kanka”nın gençler arasında sıkça kullanılan bir kalıp olarak dostluk, arkadaşlık, kardeşlik gibi anlamlara geldiğini söylemeye gerek yok herhalde.
Neticede “büyük organizasyon” tabiri sadece laftan ibaret değil. Her bakımdan büyük ve önemli bir organizasyon Erzurum’daki Universiade Kış Oyunları. 10 gün boyunca hem sporseverlerin gönlü hoş olacak hem de Türkiye’de spor kültürü yerleşmesi adına önemli bir adım atılmış olacak.