Yabancıya kıyak, yerliye tokat!

Ülkemizin internet içeriği, maalesef internet erişim fiyatları daha ucuz olan ülkelere kaydırılıyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) tarafından yapılan bir açıklamada bu konuda şimdiye kadar alınmaya çalışılan önlemlerin yetersiz olduğu ve içerik barındırma hizmeti veren yerli firmalara haksızlık yapıldığı belirtildi. Ayrıca Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın “İnternet Servis Sağlayıcılarına sesleniyoruz, bilgilerini yurtdışında değil Türkiye’de saklasınlar” şeklindeki çağrısına, İnternet Servis Sağlayıcıları olarak veri merkezlerinin zaten yurt içinde bulunduğu hatırlatılarak cevap veren Telkoder, yerleşik işletmeci Türk Telekom’un, özellikle Hollanda, Almanya, İngiltere gibi ülkelerdeki veri merkezleri ile yapmış olduğu bedelsiz peering (arabağlantı) anlaşmaları bulunmasına karşın, yerli firmalarla bu anlaşmaları yapmadığına dikkat çekti. 
Bunun yanı sıra ülkemizde ISS’lere Avrupa standartlarından 6-7 kat daha pahalı olan internet bant genişliği fiyatları uygulandığını da hatırlatan Telkoder bu nedenle, üyelerinin işletmekte olduğu veri merkezlerinin, Avrupa ülkelerindeki veri merkezleri ile rekabet edemediklerini bildirdi.

Telkoder, Ulaştırma Bakanı’nın “İçerik sağlayıcıların içeriklerinin %60’ını Türkiye’ye taşımalarını sağladık” açıklamasına rağmen Türk Telekom’dan aldıkları trafikte böyle bir artış veya yurt dışından aldıkları Türkçe içerikte böyle bir düşüş gözlemlemediklerini de açıkladı.

Telkoder, 29 Eylül tarihinde BTK tarafından onaylanan 545 sayılı ve yurtdışındaki içeriği Türkiye’ye çekmek için Türk Telekom tarafından başlatılacak kampanyada ise henüz denetim konularının yeterince açıklığa kavuşmadığını ve pratik olarak uygulamaya girmediğini de açıkladı. Telkoder, böyle bir kampanya duyurusu varken bu içeriğin nasıl ve ne zaman geri döndüğünü, hangi işletmecilere geri döndüğünü ve bu kampanyadan yararlanıp yararlanamayacakları sorularını da açıklamasına ekledi.

29 Eylül tarihinde BTK tarafından onaylanan tarife ile yurtdışından gelecek ve ücretsiz hizmet alacak olan rakipleri ile rekabet edebilmeleri için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Rekabet Kurumu tarafından önlem alınması istenirken Türk Telekom’un yeni satın aldığı Invitel firması aracılığıyla, ülkemizdeki en büyük bankalardan birinin trafiğini yurtiçi işletmecilere bağlamak yerine, Almanya-Macaristan üzerinden döndürdüğünü ve bu suretle yurt dışında barındırılan içeriğin ülkemize getirilmesi sürecinin tersine işlediği de ifade edildi.