Tuz Gölü' uyduların hizmetinde

Giderek kuruyan Tuz Gölü, gözlem uydularına hizmet verecek...

Uydu kameralarının beyaz ayarı, uzaydan son derece net görülen Tuz Gölü’nde yapılacak. Bu amaçla, çeşitli uluslara mensup bilim insanları, Tuz Gölü’nde inceleme yaptı.

Dünyanın en tuzlu göllerinden birisi olan ve son yıllarda giderek kuruyan Tuz Gölü, bundan böyle bilimsel çalışmalar için kullanılacak.

Sığ olduğu için yaz aylarındaki buharlaşma sonucunda hayli küçülen ve uzaydan bembeyaz görünen Tuz Gölü, uydulardaki kameraların belirli aralıklarla yapılması gereken ‘beyazlık ayarı’ için ideal bir görüntü oluşturuyor. Dünya Gözlem Uyduları Komitesi (CEOS) ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, bu amaçla bir toplantı düzenledi. Toplantıya katılan Brezilyalı, Fransız, İngliz, Amerikalı, Çinli ve Taylandlı bilim insanları, Tuz Gölü çevresinde muhtelif araştırmalar yaptı.
8 merkezden biri
TÜBİTAK’ın ve CEOS’un internet sitelerinde yer alan bilgilere göre, Tuz Gölü’nden uyduların beyazlık ayarı için faydalanma fikri geçtiğimiz yıl gündeme geldi. Göl ve çevresinde incelemeler yapıldı, parlaklık ve yansımanın uydulardaki kameraların beyazlık ayarında çok rahat kullanılabileceği tespit edildi. Tuz Gölü, yeryüzünde bu amaçla kullanılabilek uluslararası standartlara sahip sekiz önemli merkezden birisi.
Beyazlık ayarı neden yapılır
FOTOĞRAF makinalarında beyazlık ayarı yapmak için genellikle bir A-4 kağıdı veya beyaz badanalı bir duvar kullanılır. Ancak uydular için yeryüzündeki beyazlıklardan faydalanmak gerekiyor. Tuz Gölü, uzaydan hemen görülen parlaklığıyla bunun için son derece ideal. Tuz Gölü’nün bu amaçla kullanılması, göle yönelik uluslararası bilim faaliyetlerine de hız verecek.

Yorumlar