Kitabın geleceği cebinizde

Kitabın geleceği cebinizde"Ne de olsa gerçek kağıdın yerini tutmuyor" denen bilgisayar ekranlarına alternatif, e ink ile geldi. E ink, düşük enerji harcayan ve kağıda en yakın sonucu veren teknoloji olarak, günümüzün elektronik okuyucularında kullanılıyor ve elektronik kağıt konusunda en umut veren gelişme.
Nasıl çalışıyor?
E ink, sadece görüntüsü değişirken (bir anlamda sayfa çevirirken) enerji harcayan, MIT’nin geliştirdiği bir panel teknolojisi. İçinde siyah ve beyaz partiküller olan insan saçı kalınlığında kapsüllerden oluşuyor. Beyaz partiküller pozitif elektrikle yüklü, siyahlar ise negatifle. Görüntülerin oluşturulmak istendiği alanlara üstten pozitif elektrik uygulandığında; siyah partiküller, mikro kapsüllerin üst kısımlarına çekiliyor. Bu arada pozitif elektrik alanı, pozitif yüklü beyaz partikülleri aşağı itiyor ve net siyah harfler oluşuyor.
Harfler bir kez oluşturulduktan sonra, sayfa çevrilene kadar görüntünün sabit kalması için enerji harcanmıyor. Hatta okuyucunun pili biterse, son görüntülenen sayfa açık kalıyor. Görüntünün, tamamen dijital olmayan bir teknoloji ile oluşturulması, gerçek kağıda yakın bir görüntü sağlıyor. Elektronik okuyucular, E ink kullanmaya başladı bile. Cep telefonu üreticileri de, yavaş yavaş konuya sıcak bakmaya başladı. Motorola, E ink ekranlı bir telefon, Samsung da E ink ile aydınlatılmış tuşlar üzerinde çalışıyor.
Kindle:
Geniş kitlelere ulaşan ilk elektronik okuyucuyu, Amazon üretti. İlk versiyonunda sadece 6 ton gri üretebiliyordu. 2009’da çıkan ikinci versiyon Kindle 2, 16 ton gri üretebiliyor. 4 saatte şarj oluyor ve pili iki hafta gidiyor. Bilgisayara gerek duymadan kitap download edebiliyor. 1.4 GB hafızasında 1500 kitap saklayabiliyor. Amazon, Kindle için bedava kitaplar barındırıyor, en pahalı kitaplar da 9.99 dolardan satılıyor. Kindle, kitapları sesli olarak okuyabiliyor. 20x13 cm boyutlarında ve 7 mm kalınlığında. Dahili 3G modemi ve kendi şebekesi var. Yani ücret ödemeden kitap indirilebiliyor. Fiyatı 299 dolar. Görüntü kalitesini de nasıl anlatalım, kağıt olmadığı belli ancak ekrana bakarmış gibi rahatsız etmiyor, saatlerce okunabiliyor ve gerçekten çok net.
Kitabın geleceği cebinizdeKindle DX:
Kindle 2’nin 800x600 çözünürlüğünün aksine DX’in ekranı 1200x824 piksel. Kindle 2 ile DX’i aynı gün deneme şansımız oldu. DX’in ne kadar rahat okunduğunu tarif edecek kelime bulamıyoruz. 9.7 inçlik ekranı, tam bir kitap boyutunda ve içinde bir akselerometre var. Yani DX’i yan çevirdiğinizde, sayfa da yan dönüyor. Fiyatı biraz uçuk; 489 dolar.


Kitabın geleceği cebinizdeSony Reader:
Sony, 2005 ve 2007’de iki başarısız elektronik okuyucuyu piyasaya sürmüştü. Ağustos 2009’da, iki yeni iddialı modelin lansmanı yapıldı; Reader Pocket Edition ve Reader Touch Edition. Pocket Edition, 5 inçlik bir ekran, 2 haftalık şarj, 350 kitaplık bir hafıza ve 99 dolarlık bir etiketle geliyor. Touch Edition ise, dokunmatik 6 inçlik ekrana, parmakla sayfa çevirme olanağına ve 299 dolarlık bir etikete sahip. Dokunarak notlar almaya ve notları bilgisayara aktarmaya izin veriyor.
iRex 1000:
Hollandalı iRex, elektronik okuyucuların Nokia'sı olmak istiyor. 10.2 inçlik bir ekrana, 1024x1280 piksellik çözünürlüğe ve 16 ton gri üretme kapasitesine sahip. Yalnız 535 gram, yani benzerlerine göre biraz ağır. Şarjı 12 saat gidiyor ve fiyatı da biraz uçuk; 649 dolar.
Plastic Logic:
14 inçlik, A4 kağıdı büyüklüğünde bir ekranı var. iRex gibi Wi-Fi özelliğine sahip ancak Kindle’da olduğu gibi dahili 3G özelliği yok. 2010’da piyasaya çıkacak ve Microsoft Office belgelerini de açabilecek.

Yorumlar