Sunum mu hazırlayacaksın? Korkma hallederiz!

Sunum mu hazırlayacaksın? Korkma hallederiz!Okulda sunum hazırlayacaksın. Haliyle Microsoft Office içindeki Power Point (PP) programı kurtarıcın olacak. Azıcık karıştırdıktan sonra eğlenmeye bile başlayacaksın, ama hedefinden şaşmamaya bak. Kullanması oldukça kolay bir program. Öncelikle tasarıma eğilmelisin. Belli başlı noktalara hep birlikte bakalım ve bunu istersen sunum içinde olması gerektiği gibi madde madde yapalım.
Dikkat: Power Point'in temel kullanım prensiplerini bildiğini düşünerek işin püf noktalarını anlatan bir yazı hazırladık! Bilmiyorsan menüleri biraz kurcalamalı ya da en kolayı Google'lamalısın. Oldukça kolay olduğunu göreceksin.
Karşındaki kitleye uygun bir tasarım yapmalısın. Sadece öğretim üyelerine yönelik bir sunum yapıyorsan biraz sade bir geri plan ile fazlı allı pullu olmayan görseller seçmelisin. Sınıf arkadaşlarına sesleniyorsan biraz daha renkli imajlarla sunumunu canlandırabilirsin.
Bahsettiğin konunun içeriğine göre çeşitli destekleyici grafikler kullanabilirsin. Örneğin sosyal bir konudan bahsediyor ve bir toplumun kesimlerine dair örnekler veriyorsan pasta grafiğini seçebilirsin. Tavsiyemiz, PP içindeki sıkıcı hazır grafikleri kullanmaman. Grafik hazırlayacaksan şuraya bir göz gezdir.
Başta da dediğimiz gibi sunumunu maddeler halinde yapmalısın. Bir sayfa açıp oraya bir paragraf yazı yapıştırmak, bir sunumu en hatalı hale getirecek şeydir. Okunaklı bir yazı karakteri ile yazacağın kısa maddeleri, bir sayfaya 3 ya da 4 tane denk gelecek şekilde yerleştirmelisin.
Kısa cümleler kurmak iyidir. Topluluk önünde konuşmanın belli bir zorluğu olduğu için bunu bir de başı sonu birbirini tutmayan uzunlukta cümlelere girişerek daha da zorlaştırmamanı öneririz.
Sunum mu hazırlayacaksın? Korkma hallederiz!Sunumu yaparken sayfada yazan her şeyi kelimesi kelimesine okumak doğru bir tutum değildir. Vermen gereken bilgileri bütünüyle sunuma aktarmak değil, daha çok sana bilgileri hatırlatacak şekilde yazmak doğrudur. Sunumun arkasına saklanmak yerine sunumu seni temsil edecek bir araç olarak kullanmayı öğrenmelisin. Her kelimeyi olduğu gibi okumamak, konuya hakimiyetini gösterir. Hatta hakim değilsen bile!
Sunuma başlarken kendini kısaca tanıtmak adettendir. Sınıf arkadaşlarının karşısında bile olsan, "Ben şuyum, şundan bahsedeceğim," gibi bir giriş iyi durur. Seni profesyonel gösterir. Profesyonel olmasan bile! Bunu biz biliyoruz ama onların bilmesi gerekmiyor!
  !
Sunum mu hazırlayacaksın? Korkma hallederiz!Sunum içinde neden bahsedecek isen ilk sayfaya onları bir önsöz şeklinde yazmalı ve kısa bir ön tanıtım ile sunumu açmalısın. Böylece insanlar senden ne dinleyeceklerini bilerek sunuma hazırlanmış olurlar.
Dinleyicileri sunumuna dahil etmeye çalışmak çok iyi bir fikirdir. Onlara sorular sorabilir, anlamadıkları bir nokta olup olmadığını takip edebilirsin.
Karşındaki insanların sunumdan sıkılıp sıkılmadıklarını takip etmelisin. Arada ufak tefek espriler yapman gerekebilir, hazırlıklı ol. Espri yapabiliyorsan ne ala. Ama abartma lütfen.
Dinleyicileri konunun içinde tutmak için bölüm sonlarında birkaç cümlelik kısa tekrarlar yapabilirsin.
Beden dilini de doğru kullanman gerektiğini aklında tutmalısın. Tek bir noktada durup elini kolunu kıpırdatmadan konuşursan insanları sunumun içine çekemezsin. Öte yandan, onlara doğru ani hareketler de yapmak iyi değildir. Eğer mümkün ise, sınıf düzenini bir U şekline sokabilir ve ortada açılan boşlukta ileri geri hafifçe yürüyerek hareket edebilirsin. Eğer bu olamıyorsa da herkese ulaşabileceğin, herkesle göz kontağı kurabileceğin noktalar seçerek oralar arasında dolaşabilirsin. Göz kontağı demişken; önüne, yere ya da sadece sunuma bakarak değil insanlara seslendiğini gösterir şekilde onlara dönerek konuşmalısın. Sadece hoşlandığın kıza/oğlana bakarak konuşmak da en uygun taktik değil.
Sunum mu hazırlayacaksın? Korkma hallederiz!Mırıldanır gibi bir ses tonu ile insanların ilgisini yüksek tutamazsın. Kendine güvenen, alçalıp yükselen, renkli bir konuşma tarzı yakalamaya uğraşmalısın. Samimi arkadaşlarınla, kendini iyi hissettiğin bir ortamda sohbet ederken kullandığın ses tonunu hatırla. Hatta istersen provalarda sesini kaydedebilir ve eksiklerini görebilirsin. Mükemmel hazırlığın sonu yoktur.
Sunumdan önce mutlaka birkaç prova yapmalısın. Önce kendi kendine, sonra birkaç arkadaşını ya da aile bireylerini bir araya toplayarak onlarla birlikte yapacağın bu hazırlıklar kendini çok daha rahat hissetmeni sağlayacak.

Sunum mu hazırlayacaksın? Korkma hallederiz! Zamanı iyi kullanmayı becerebilmek için bu provaları mümkün olduğunca gerçekçi bir şekilde yapmalı, sürenin ne kadarının soru-cevaplarla ya da olası aralarla geçeceğini hesaplamalısın.
Eğer sunumun sosyal bir konu üzerine ise, belki birkaç hikaye ve oyun ile işe renk katabilirsin. Konuya uyan bu tip bir yardımcı bulabilirsen, bunları fotokopi ile çoğaltıp dinleyicilere dağıtabilirsin. Hem faydalı hem de havalı olacağına garanti veriyoruz.
Eğer hata yaparsan canın sıkılmasın; insanlar hitap eden kişi konumunda olmanın zorluğunu içten içe bilir ve bu hataların üzerinde fazla durmazlar.
Eğer sana yöneltilen bir sorunun yanıtını bilmiyorsan endişe etmene gerek yok; konuyu araştırıp daha sonra mutlaka doğru yanıtı vereceğini söyleyebilirsin. Sonuçta onlar da senin uzman olmadığını biliyor. Bu, öğretmenlerin klasik "bu konuyu sana araştırma ödevi olarak veriyorum" taktiğinin (tercümesi; "sordun ama bir fikrim yok") bir versiyonu.
Sunumu pat diye bitirmemelisin. Özet bir toparlama yapmalı, anlaşılmayan bir nokta olup olmadığını sormalı, dinledikleri için insanlara teşekkür etmelisin.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
Çok Teşekkür edirim Zamerra Çok işime yarayacak
Nincatosbaga dedi ki…
Ne teşekkürü önemli deil bu benim işim
ezgi dedi ki…
teşekkürler zamerra ilgin için ben bir ek yapmak isterim bu konu hakkında kullanılan arka planlarla ilgili de bilgiler verebilirsen sevinirim kendi adıma ben çok sık sunum hazırlayan biri olarak bunu söylemek isterim değişik arka planlar izleyicinin ilgisini çekebiliyor ve konuya olan ilginin artmasında etkili bir yöntem :)
Nincatosbaga dedi ki…
Tabi olabilir ama yakın zamanda bu konuyla ilgili yazı eklemeyi düşünüyoruz ;)
Nincatosbaga dedi ki…
Ayrıca sitemizi Facebook tan kolayca takip edebilir ve Facebooktan yada twitterdan bana ilgili sorularınızı ulaştırabilirsiniz